De aprilmaand van 2020 was voor ons land volgens de VUB-onderzoeksgroep Interface Demography de meest dodelijke sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarbij werd het arrondissement Brussel na Bergen het zwaarst getroffen. “De maatregelen van 13 maart hebben ons op de valreep behoed voor een veel ergere crisis.”
Brussel na Bergen hardst getroffen door coronavirus
De VUB-onderzoekers bestudeerden de huidige sterftecijfers en vergeleken ze met de gemiddelde sterfte in dezelfde periode voor de jaren 2015 tot 2019, schrijft VRT NWS.
Daaruit blijkt volgens de onderzoekers dat de sterfte in België buitengewoon hoog was en vooral in de periode van 1 tot 12 april ongekende hoogtes bereikte. “Op 10 april was er sprake van zo’n 639 overlijdens. Dat is meer dan het dubbele van de sterfte die men op zo’n dag kan verwachten,” klinkt het.
Een andere opmerkelijke vaststelling is de plaats van sterftes. Het arrondissement Brussel werd in deze periode na het arrondissement Bergen het zwaarst getroffen. Daarna volgt het arrondissement Hasselt met het hard getroffen Sint-Truiden en Alken. In deze drie arrondissementen lag de sterfte door het coronavirus ongeveer dubbel zo hoog als normaal.
"De registratie van sterfte door Covid-19 is in ons land van bij de start bijzonder nauwkeurig gebeurd."
"Er is hier sprake van een typische besmettingsziekte," vertelt VUB-professor Patrick Deboosere aan BRUZZ. "Dat wil zeggen dat het virus sociale contacten volgt. Het feit dat de ene plaats erger besmet werd dan een andere, heeft te maken met de aanwezigheid van een besmettingshaard. Die kan toevallig aanwezig zijn op een bepaalde plek, maar het kan ook liggen aan het feit dat bijvoorbeeld veel mensen net terugkwamen van een skireis."
"Bovendien is Brussel een plaats van tewerkstelling. Skiërs hoeven dan niet noodzakelijk in Brussel te wonen: als ze na hun besmetting naar Brussel trokken om er te gaan werken, kan dit het startpunt geweest zijn van nieuwe besmettingen daar."
Veel ergere crisis
“De aprilmaand van 2020 was in zowel absolute aantallen als per hoofd van de bevolking de meest dodelijke sinds de Tweede Wereldoorlog,” aldus de VUB-onderzoekers. “De oorzaak voor deze oversterfte is ‘waarschijnlijk’ het coronavirus. Gezien de snelle verspreiding van het virus vanuit verschillende besmettingshaarden hebben de maatregelen van 13 maart ons wellicht op de valreep behoed voor een veel ergere crisis,” zegt Deboosere.
Volgens de professor is de registratie van sterfte door Covid-19 in ons land van bij start bijzonder nauwkeurig gebeurd. “Internationaal zullen de cijfers voor verschillende landen in de toekomst wellicht naar boven moeten worden bijgesteld. Maar België zal hoe dan ook tot de landen behoren waar de pandemie bijzonder sterk heeft toegeslagen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Wetenschap , oversterfte , tweede wereldoorlog , patrick deboosere , VUB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.