WZC EVERE AANGEPAST

Brusselse rusthuizen omzichtig met cijfers over sterftegevallen

EC
© BRUZZ
26/03/2020

Nadat Vlaams minister voor Welzijn Wouter Beke (CD&V) liet weten dat een kwart van alle coronabesmettingen in woonzorgcentra plaatsvindt, rijst de vraag hoeveel infecties de Brusselse rusthuizen al tellen. Bij de koepels is men formeel: “Niemand heeft een volledig overzicht.”

Van alle Belgische overlijdens aan het coronavirus, vonden er 55 plaats in Vlaamse woonzorgcentra. Dat liet Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) woensdag weten in het Vlaams parlement. Hij telde 1.266 coronabesmettingen in de woonzorgcentra, van wie 92 bewoners werden gehospitaliseerd.

Alleen zijn die cijfers moeilijk te vergelijken met de federale statistieken die het crisiscentrum dagelijks uitstuurt. Woonzorgcentra kunnen vandaag namelijk evengoed bewoners die hoesten, koorts maken of andere coronasymptomen vertonen, rapporteren aan de Vlaamse overheid als zijnde een coronapatiënt. Zonder medische test blijft dat getal natuurlijk slechts een inschatting. Omgekeerd kunnen mensen die sterven aan covid-19 toch uit de statistieken blijven als ze niet getest zijn.

Om die reden wil de Brusselse koepel Iriscare, die 146 woonzorgcentra onder zich hebben, geen lokale cijfers delen. “Zolang niet iedereen wordt getest, stemmen de cijfers nooit overeen met die van het federale crisiscentrum”, zegt woordvoerder Sven Heyndrickx van Iriscare aan BRUZZ. “Als iedereen zijn eigen cijfers naar voren brengt, krijg je dubbeltellingen of loopt de rapportering een paar dagen achter.”

Strikte maatregelen

Iriscare is bevoegd voor de woonzorgcentra van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) en de Franstalige gemeenschap. De woonzorgcentra van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) vallen nog altijd onder de bevoegdheid van Vlaams minister Beke, maar die kan naar eigen zeggen geen aparte opdeling maken voor de Brusselse rusthuizen. Ook Brussels minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) heeft geen eigen cijfers voor het gewest.

Naar aanleiding van de Vlaamse cijfers vroegen bepaalde zorginstellingen er om bijkomende maatregelen voor rusthuizen en serviceflats. Zo zouden bewoners van alle woonzorgcentra hun kamer niet meer uit mogen. Zowel in Vlaanderen als Brussel is er voorlopig echter geen sprake van zulke strengere maatregelen.

“Wij hebben twee weken geleden richtlijnen gestuurd naar alle rusthuizen en we scherpen die aan als er extra maatregelen gelden”, zegt Heyndrickx van Iriscare. “De centra zijn afgesloten, er is al twee weken geen niet-essentieel bezoek mogelijk. Er zijn geen uitstappen meer en wie symptomen vertoont, wordt zoveel mogelijk geïsoleerd. Die krijgen bijvoorbeeld eten op hun kamer. Er blijft echt niet veel marge over om nog strenger te gaan.”

Bescherming

Eveneens een bezorgdheid in Vlaanderen is de veiligheid en het welzijn van het zorgpersoneel in die instellingen. Zo vroeg de koepel Zorgnet-Icuro al bijkomende mondmaskers en handgels aan de Vlaamse overheid. Daar zijn ze in Brussel volgens Heyndrickx voldoende op voorbereid.

Donderdag zijn nog 220.000 maskers verspreid over al hun zorginstellingen en komende maandag verwachten ze een nieuwe levering van 400.000 maskers. Om de werkdruk bij het zorgpersoneel te verlichten, staat er dan weer een reserve van 620 zorgwerkers klaar.

“Dat dient als anticipatie. We proberen ons op zoveel mogelijk manieren voor te bereiden, maar we blijven realistisch: er zullen besmettingen zijn in de Brusselse rusthuizen”, zegt hij. “Het is voor ons ook koffiedik kijken. We mogen ervan uitgaan dat de besmettingen in de woonzorgcentra zullen blijven stijgen zolang de piek daarbuiten ook nog niet is bereikt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , woonzorgcentra , Brusselse rusthuizen , coronacrisis , aantal besmettingen coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni