Vanaf 2022 kunnen Brusselse huishoudens niet langer afgesloten worden van drinkwater. Er komt ook een reeks maatregelen om de waterfactuur te temperen. Twee ontwerpordonnanties in die zin zijn woensdagmiddag goedgekeurd in de commissie Milieu van het Brussels parlement.
Brusselaars afsluiten van drinkwater kan binnenkort niet meer
Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo) maakte afgelopen zomer al bekend dat er een verbod zou worden ingevoerd op het afsluiten van water voor Brusselse gezinnen, nadat de Brusselse watermaatschappij Vivaqua had aangekondigd de factuur volgend jaar met 15 procent te verhogen. Dat verbod zal wel geflankeerd worden met allerhande maatregelen om wanbetaling te voorkomen.
Daarnaast krijgt ieder huishouden dat recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming vanaf volgend jaar automatisch een jaarlijkse sociale tegemoetkoming in de waterprijs. Het gaat om bijna een derde van de Brusselse gezinnen. De maatregel wordt na drie jaar geëvalueerd om te verzekeren dat het doel en de doelgroep bereikt worden. Huishoudens die het moeilijk hebben om de waterfactuur te betalen krijgen bovendien de mogelijkheid om een afbetalingsplan aan te vragen met een termijn tot 18 maanden.
Tot slot keert Brussel ook terug naar de lineaire tarifering van het drinkwater. In 2006 voerde de hoofdstad een vorm van progressieve tarifering in, waarbij de waterprijs steeg met het totale verbruikte volume per persoon en er dus rekening werd gehouden met de gezinsgrootte, maar die maatregel heeft zijn sociale en ecologische doelstellingen niet bereikt, stelde de Brusselse regering vast.
Volgens de Koning Boudewijnstichting kampt één op de vier Brusselse huishoudens met waterarmoede. Om daar een oplossing voor te vinden richtte Maron aan het begin van de legislatuur een werkgroep 'waterarmoede' op. De maatregelen zijn het gevolg van de aanbevelingen van die werkgroep.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , kraanwater , water , vivaqua , waterfactuur , drinkwater , waterafsluiting