De Brusselse regering, Leefmilieu Brussel en de stichting Bloomberg Philanthropies kondigen maandag een reeks nieuwe initiatieven aan om de luchtkwaliteit in de Belgische hoofdstad te verbeteren. Zo komt er een incubator voor innovatie op het vlak van emissiearme stadslogistiek en volgen er stedelijke acties om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Brussels Gewest en Bloomberg Philanthropies vervolgen strijd voor betere luchtkwaliteit
Twee jaar geleden sloegen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de stichting Bloomberg Philanthropies de handen in elkaar om de luchtverontreiniging, die een grote uitdaging is voor de volksgezondheid, aan te pakken. Dankzij dat eerste partnerschap konden belangrijke gegevens over de in Brussel ingeademde lucht verzameld worden om een beter inzicht te krijgen in de bronnen van verontreiniging en de gevolgen daarvan voor de gezondheid.
"Het is onze plicht alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat de Brusselaars schone lucht kunnen inademen en in een gezonde omgeving kunnen leven", zegt Brussels minister van Leefmilieu Alain Maron (Ecolo). "De oplossingen zijn collectief en de bijzondere eigenschap van ons partnerschap bestaat er dan ook in te steunen op de bijdragen van een verscheidenheid aan actoren. Door de voortzetting van dit partnerschap met Bloomberg Philanthropies nemen we concrete maatregelen om onze mobiliteit duurzamer te maken."
Incubator
In de tweede fase van het Brussels Clean Air Partnership voor de transitie naar duurzamere stedelijke mobiliteit wordt door de VUB een incubator opgericht voor innovatie op het vlak van emissiearme stadslogistiek. Het goederenvervoer in Brussel verloopt momenteel namelijk hoofdzakelijk over de weg, met alle negatieve gevolgen van dien voor het milieu en de gezondheid.
Daarnaast komen er stedelijke acties om de luchtkwaliteit te verbeteren, zoals schoolstraten, opleidingen, educatieve bewustmakingsacties over stedelijke mobiliteit en de fiets in scholen en dichtbevolkte wijken, met name met Les chercheurs d'air en Pro Velo. Voorts wordt de impact van de lage-emissiezone (LEZ) op de gezondheid geanalyseerd via een samenwerking tussen de KU Leuven, de Health and Environment Alliance en VITO.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Bloomberg , Clean Air Partnership , luchtvervuiling
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.