Een internationale jury heeft dinsdagavond de winnaars bekendgemaakt van de tweede Brussels architectuurprijzen. Uit 24 genomineerde projecten koos de jury vier winnaars in de hoofdcategorieën. Drie andere laureaten kregen tijdens de ceremonie in de Brusselse Bozar een eervolle vermelding.
Brusselse architectuurprijzen voor tweede keer uitgereikt
De jury koos in de categorie "Grote Ingreep" voor scholencomplex De Telescoop van het architectenbureau URA Yves Malysse Kiki Verbeeck. Er werd een dubbele neoclassicistische woning uit de jaren 1870 omgebouwd tot kleuterschool en een nieuwe blok gebouwd voor de basisschool. "De school combineert hergebruik en nieuwbouw in een dichtbebouwd stedelijk huizenblok, met oog en zorg voor de ruimten die grenzen aan de buren en tussen de twee schoolgebouwen", klinkt het bij de jury.
In de categorie "Kleine Ingreep", voor projecten van minder dan 1.000 vierkante meter, won V+architecten met het Jupiter House in Vorst. Ze vormden een gebouw in de achtertuin van een imposante villa met lokale materialen om tot een "wereldhuis". Zo is het hout van de vloeren en trappen afkomstig van bomen die zijn gekapt in het Dudenpark.
Het project Brigitinnepark van Générale, een park met glijbanen, trampolines en zandbakken in de buurt van de Kapellekerk, werd bekroond in de categorie "Publieke Ruimte". Er was ook een laureaat "Extra Muros", waarbij een Brussels bureau beloond wordt voor zijn werk buiten de hoofdstad. Bureau Bas Smets ging met die prijs aan de haal voor het ontwerp van een openbaar park in de Zuid-Franse stad Arles. Smets kreeg vorig jaar ook de opdracht om de omgeving rond de Notre-Dame in Parijs opnieuw in te richten.
Publieksprijs
Bouwmeesters Bob Van Reeth, Olivier Bastin en Chantal Dassonville kregen een eervolle vermelding in de vorm van een Lifetime Achievement Award. De "Promising Young Architect Award" ging naar Laura Muyldermans.
Het project Openstreets 22 in Molenbeek van Filter Café Filtré won de publieksprijs. Van juni tot september werd een aantal straten afgesloten voor het autoverkeer en omgetoverd tot "een laboratorium voor een gezondere, leefbaardere en meer inclusieve stad".
De Brussels Architecture Prize werd door het Brussels gewest in het leven geroepen om elke twee jaar nieuwe en bijzondere architectuurprojecten in Brussel in de schijnwerper te plaatsen. "Architecten zoeken in hun ontwerpen naar oplossingen voor de vele uitdagingen waar Brussel voor staat", aldus Ans Persoons (Vooruit), Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw. "Hierdoor neemt de kwaliteit van onze publieke ruimte en onze gebouwen sterk toe."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Brussels Architecture Prize , architectuur