De Gewestelijke Veiligheidsraad heeft geen nieuwe maatregelen voortgebracht, maar de 19 Brusselse burgemeesters zijn het wel eens over één zaak: alle Brusselse lagere en secundaire scholen blijven in code geel. De burgemeesters pleiten ook voor een uniforme aanpak in het hoger onderwijs, maar concrete beslissingen zijn daarover nog niet genomen.
Brusselse burgemeesters willen scholen in code geel houden
De 19 Brusselse burgemeesters kwamen maandagnamiddag samen met de korpscheffen van de zes politiezones, de Hoge Ambtenaar voor Preventie en Veiligheid, de Gezondheidsinspectie en het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De bedoeling van deze Gewestelijke Veiligheidsraad was om de situatie in onder meer het hoger onderwijs te bespreken.
De VUB begint deze week onder code geel, om volgende week over te schakelen naar code oranje. Ook de Odiseehogeschool begint met code geel, de Erasmushogeschool start het academiejaar met code oranje. Over een uniforme kleurencode voor het hoger onderwijs is op de Gewestelijke Veiligheidsraad niets beslist, zeggen de burgemeesters na afloop.
"Daarover zullen deze week nog verschillende vergaderingen plaatsvinden. De gemeente Elsene en de Stad Brussel zullen overleg plegen met de grootste onderwijsinstellingen op hun grondgebied, de VUB en de ULB", zegt burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo). "We willen zien of we de kleurencodes kunnen harmoniseren. Het contact met professoren is voor alle studenten belangrijk, daarom willen we coherente maatregelen."
Scholen blijven geel
Over het lager en secundair onderwijs was er wel iets meer duidelijkheid op de Gewestelijke Veiligheidsraad, al viel ook daarover geen officiële beslissing. "We gaan hier naar buiten met een consensus", aldus burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS). "Voor de scholen verandert er niets. Alle 19 burgemeesters willen dat alle scholen in code geel blijven."
Nochtans zijn scholen plaatsen waar besmettingen regelmatig voorkomen in het Brussels Gewest, blijkt uit de presentatie die de burgemeesters voorgeschoteld kregen. "We zien dezelfde tendenzen in andere grootsteden als Antwerpen en Luik. Hier doen de besmettingen zich in de eerste plaats in familiale kring voor, en in de tweede plaats op school", aldus Doulkeridis.
'Kwart besmettingen op school'
Volgens waarnemend burgemeester van Koekelberg Khalil Aouasti (PS) vindt ongeveer een kwart van de geïdentificeerde besmettingen in Brussel op school plaats. "Het gaat daarbij niet meteen om besmettingen tussen leerlingen, maar tussen leerkrachten, onder meer bij contact in de leraarskamer", zegt Aouasti.
Alle burgemeesters wijzen erop dat het belangrijk is om de bestaande maatregelen, zoals de sociale afstand en het dragen van een mondmasker, te blijven respecteren. "Ook in de leraarskamer", aldus Doulkeridis. Nieuwe maatregelen komen er voorlopig dus niet. Daarvoor verwijzen de burgemeesters naar de Nationale Veiligheidsraad, die woensdag bijeenkomt.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , gewestelijke veiligheidsraad
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.