In een opvallende toespraak betuigde koning Filip zijn spijt over het koloniale verleden tussen België en Congo. BRUZZ vroeg aan enkele Brusselse Congolezen wat zij van de woorden van koning Filip vonden.
Brusselse Congolezen over spijtbetuiging koning: 'Mag niet het enige zijn'
Viviane is een jonge vrouw die het deels wel apprecieert dat er spijt betuigd is, maar een spijtbetuiging alleen volstaat voor haar niet. “Wat als het daarbij blijft? Als België achteraf niets meer wil doen om het land en de armen in het land te helpen, dan leiden die mooie woorden eigenlijk tot niets.”
Ook Darina is het ermee eens dat spijt tonen niet volstaat. “Als Congolese ben ik het niet helemaal eens met enkel een spijtbetuiging. Want hij (de koning) kan het verleden niet zomaar uitwissen, de wantoestanden zijn daarmee niet ongedaan gemaakt. Op dit moment is Congo een arm land, met dank aan Leopold II. Berouw tonen is niet genoeg."
Mensen verminkt en vermoord
Daar sluit Cent Beton zich bij aan. Voor hem is de spijtbetuiging weliswaar een eerste stap in de goede richting, maar toch moet er volgens hem nog veel gebeuren om de Congolezen te helpen. “Spijt betuigen verandert niets aan het feit dat er mensen hebben afgezien, dat er mensen verminkt en vermoord zijn. We mogen de ogen niet sluiten over deze kwestie, we moeten erover praten én we moeten de zaken veranderen. Ik vind dat er om vergiffenis gevraagd mag worden en er moet orde op zaken gesteld worden. Dit is echt iets dat tussen Congo en België geregeld moet worden,” vertelt Cent Beton aan BRUZZ.
Voor Nzabani Ghislain is het tonen van spijt ook niet genoeg. Hij vertelt aan de redactie dat Congo nood heeft aan goede rijbanen en snelwegen, aan ziekenhuizen en scholen. En dat volgens hem België, via het parlement, kan beslissen om te investeren in Congo, op basis van wat de Belgische kolonisators hebben gestolen in het land. Toch gebeurt dat nu niet, zegt hij. “België had een plan voor Congo, voor de bezetters uit het land werden gedreven. Nu kan er dan toch een plan komen om het land te helpen?” vraagt Ghislain zich af.
“We weten dat er verschillende steden, gebouwen en standbeelden gebouwd zijn met het geld en rijkdommen die Leopold II en de Belgische staat uit Congo hebben meegenomen. Eigenlijk kan je dus zeggen dat dit alles is opgebouwd dankzij Congo. Help ons, Congo, dan nu ook door het land terug mee op te bouwen.”
Madame Ntumba is wel heel positief over de spijtbetuiging van koning Filip. “Dat de Belgische koning tot bij ons (de Congolezen) in Congo gaat om zijn spijt te betuigen vind ik super. Ik voel me ook Belg, en de slechte verstandhouding tussen België en Congo, en de onvrede bij Congolezen over België, heeft me pijn gedaan. Een spijtbetuiging maakt het hopelijk mogelijk om een betere verstandhouding tussen beide landen op te bouwen.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Koning Filip , staatsbezoek , spijtbetuiging , Congo