Brusselse kerst (3): Clemente uit de Filipijnen

YP
© BRUZZ
19/12/2016
Ook in:
nl fr

De Filipijnse Clemente de Guzman woont al ruim 20 jaar in België. Na al die jaren is kerstmis nog steeds de periode wanneer heimwee het sterkst de kop op steekt. “Hier vier je kerst in intieme familiekring en zie je niemand op straat”, vertelt de pastoor van een pinksterkerk. “In de Filipijnen is het omgekeerd: iedereen trekt de straat op om kerst samen te vieren.”

Voor Filipino’s is kerstmis het belangrijkste feest van het jaar. Het is zelfs zo belangrijk dat de voorbereidingen maanden op voorhand beginnen. “Elke maand die eindigt op ‘ber’ staat in het teken van kerstmis”, vertelt Clemente de Guzman. “Mensen zijn zo vol van kerstmis dat ze de kerstversiering in september al bovenhalen.”

En daar blijft het niet bij, want vanaf midden november trekken er zingende kinderen door de straten. Een beetje zoals trick or treat in de US of oudjaarzangertjes bij ons. “Kinderen gaan huis aan huis om kerstliedjes te zingen”, legt Clemente uit. “Soms gaat dat echt heel ver en hebben ze zelfs een muziekinstallatie die hen bij hun liedjes begeleidt.”

Chocolade
Als beloning voor hun liedjes krijgen kinderen dan een centje of bijvoorbeeld een stuk chocolade, gaat Clemente verder. “Elke keer dat wij terugkeren naar de Filipijnen nemen we uiteraard heel veel Belgische chocolade mee”, lacht hij. “Je hebt er geen idee van hoeveel mensen aan je deur komen zingen!”

In 1992 verruilde Clemente de Filippijnen voor België, maar tot op vandaag is kerstmis voor hem een bitterzoete periode. “Het belangrijkste aan kerst is om als familie samen te komen en je te omringen met iedereen die je graag ziet”, vertelt hij. “Het doet me echt pijn als ik die periode niet samen met heel mijn gezin kan beleven.”

Kleurcodes
De mooiste kerstherinnering van Clemente is dan ook de grote familiereünie die hij 2 jaar geleden organiseerde. “Ik ben bijna twee jaar bezig geweest om een kerstfeest met alle familie van mijn vaderskant te organiseren”, lacht hij. “In totaal waren we met 700 personen, sommigen kwam zelfs van de VS en Australië.”

Zijn vader had 9 broers en zussen met elk 10 à 12 kinderen die intussen zelf ook al kinderen hadden gekregen, dus het was een hele klus om daarin het overzicht te bewaren. “Er waren heel wat mensen die ik niet kende”, bevestigt Clemente. “We gebruikten daarom negen kleurcodes om te weten tot welke clan iemand behoorde!”

Feestmaal
Kerstmis is een feest waarbij samenzijn centraal staat en dat uit zich ook in het kerstmaal. “We bereiden heel veel verschillende soorten traditionele maaltijden en typische kerstgerechten”, legt Clemente uit. “Maar bovenal maken we er heel veel van zodat we er allemaal samen van kunnen genieten.”

Al dat eten dient niet enkel voor de familie, maar ook voor alle vrienden die op kerstavond of kerstdag plots kunnen opduiken. “Tijdens kerstmis zijn de straten vol vreugde, want in tegenstelling tot in België komt iedereen er buiten om elkaar onaangekondigd te gaan verrassen”, grijnst Clemente. “Je bent dus maar best voorbereid op al die onverwachte gasten!”

Traditie
Als pastoor van een Pinkstergemeenschap probeert hij de Filipijnse tradities in Brussel in leven te houden. "Samen met mijn vrouw bereid ik een feestmaal voor waarop iedereen uitgenodigd wordt", vertelt hij. "Mijn huis staat open voor iedereen die geen plek of familie heeft om kerstmis mee te vieren en samen genieten we dan van al dat lekker eten, we dansen, steken vuurwerk af en we bidden."

"Vorig jaar waren er mensen uit Nigeria, Singapore en Ierland, dus niet enkel Filipino's", gaat hij verder. "Het is echt heel ontroerend om kerst op zo'n manier te vieren, ik moet er soms zelfs van wenen."

Brusselse kerst

Hoe vieren Brusselaars met hun verschillende wortels kerst? BRUZZ trok op onderzoek langs verschillende huiskamers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Brusselse kerst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni