De Brusselse regering heeft donderdag het volmachtbesluit goedgekeurd voor de premie van 2.000 euro voor de culturele en creatieve sector, die bijzonder zwaar getroffen werd door de coronacrisis. Zo'n 950 organisaties zouden hierop recht hebben voor een totaalbedrag van 1,9 miljoen euro.
Brusselse premie van 2.000 euro voor culturele en creatieve sector
De premie is bestemd voor de structuren uit de Brusselse culturele en creatieve sector die georganiseerd zijn als ondernemingen zonder winstoogmerk. Ze moeten beschikken over minstens één exploitatiezetel op het Brusselse grondgebied, maximaal 5 voltijdse krachten tewerkstellen en inkomstenverlies hebben geleden door de coronacrisis.
De organisaties mogen vóór maart 2020 geen procedure tot faillissement of vereffening hebben opgestart. Bovendien kan de premie niet gecumuleerd worden met andere steun die door een ander machtsniveau werd toegekend. De premie is eenmalig en moet aangevraagd worden bij Brussel Economie en Werkgelegenheid.
"Deze premie van 2.000 euro geeft wat ademruimte aan de Brusselse culturele en creatieve sector die op een sterk signaal van de politici wachtte. Volgende stap: financiële steun voor de werknemers", stelt minister van Werk Bernard Clerfayt.
'Nieuwe start'
Minister-president Rudi Vervoort wijst erop dat de Brusselse regering het engagement uitgesproken heeft om de structuren van de culturele en creatieve sector te steunen. "Deze sector draagt op evidente wijze bij tot het menselijk welzijn van de Brusselaars en meer dan ooit hebben we vandaag behoefte aan cultuur om deze crisis te boven te komen. Door te voorzien in de financiële overleving van de organisaties waarborgen wij de culturele diversiteit en dynamiek van ons Gewest", aldus Vervoort.
"Nu de coronaregels weer versoepeld worden, helpen we met deze cultuurpremie een van onze meest getroffen sectoren in Brussel een nieuwe start te geven", vervolgt minister van Financiën en Begroting Sven Gatz.
"Deze steun komt bovenop de reeds door het Brussels Gewest betaalde premies, die met name bestemd waren voor ondernemingen die actief zijn in de culturele en recreatieve sector. Deze steun is belangrijk omdat deze specifiek gericht is op de non-profitsector in de culturele wereld", vult staatssecretaris voor Economische Transitie Barbara Trachte aan.
Haar collega van Erfgoed Pascal Smet stelt dat er prioritair aandacht geschonken is "aan de organisaties en cultuurwerkers in de meest precaire posities. Ook op lange termijn kunnen ze op onze steun rekenen".
Lees meer over: Brussel , Samenleving , cultuursector , Brusselse regering
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.