| The Fuse

Buurman Fuse: ‘Sluiting is niet mijn beslissing’

Nena Langloh
© BRUZZ
17/01/2023

Fuse sloot afgelopen weekend (tijdelijk) de deuren. Nurettin Gölcük, de directe buur van de technoclub in de Blaesstraat, kreeg na zijn klachten over geluidsoverlast gelijk van overheidsdienst Leefmilieu Brussel. “De club hoeft van mij niet te sluiten, ik wil enkel dat ze de wetten respecteren en hun muren isoleren.”

Gölcük kocht twaalf jaar geleden het appartementsgebouw pal naast de iconische nachtclub Fuse. Hij zag het als een investering en een zekerheid voor zijn kinderen in de toekomst. Hoewel het nachtleven slechts een deur verder opleefde tijdens het weekend, verliep alles aanvankelijk nog rustig.

Volgens hem heeft de nachtclub een aantal jaren geleden een paar muren gesloopt om de ruimte groter te maken. Toen kwam het geluid plots veel harder binnen en werd de situatie onleefbaar.

“Ik probeer al jaren de twee andere appartementen en het café op het gelijkvloers te verhuren, maar dat is onmogelijk door de overlast”, zegt hij. Een tijdje geleden wist hij een huurder te strikken, maar de volgende dag vertrok hij al uit de woning omdat het geluid onhoudbaar was.

Geen akkoord

Gölcük bleek niet de enige te zijn die hinder ervoer: vlak voor de coronacrisis verzamelde een petitie tegen de overlast 65 handtekeningen van buurtbewoners. “Wie klacht indiende, werd bedreigd of omgekocht”, zegt de man, die naar eigen zeggen ook heel wat verwensingen aan zijn adres heeft ontvangen.

In De Standaard zei uitbater Steven Van Belle dat de club een bod deed op het appartement van de buurman om het over te kopen. Gölcük weigerde dat: “Ik wil geen geld. Ik wil mij niet laten omkopen.”

Omdat ze niet tot een akkoord kwamen, kwam de zaak bij Leefmilieu Brussel terecht. De administratie gaf hem gelijk en legde een aantal voorwaarden op: zo moest het geluidsniveau onder de 95 decibel blijven en moest de club om 2 uur dicht. Fuse kon die maatregelen niet naleven in zo’n kort tijdsbestek en besloot de deuren te sluiten.

“De sluiting is niet mijn schuld, het is een beslissing van Leefmilieu Brussel”, zegt Gölcük. “Toch is dat nu wat op het internet circuleert: Fuse moet dicht door de buurman. Mijn gezin en ik hebben al talloze bedreigingen en verwijten aan ons adres ontvangen. Iemand heeft zelfs een steen door mijn ruit gegooid.”

‘Leefbaar voor iedereen’

Wat hij dan wel wil? “De muren van Fuse zijn niet geïsoleerd tegen geluid. Ik heb hen al meerdere keren gezegd dat ik wil dat ze dat wel doen, omdat dat het geluid met vijftig procent kan dempen”, zegt hij. Zelf heeft hij een achtergrond in de bouwsector en naar eigen zeggen voert hij de werkzaamheden met plezier zelf uit. “Maar zij vinden dat geldverspilling en willen de materialen niet aankopen.”

Behalve minder doorlaatbare muren wil de man dat Fuse de wetten naleeft, zodat het aangenamer wonen is voor de buurtbewoners: “Het volume mag maar maximaal 95 decibel zijn, maar het is altijd luider. Daarnaast neemt de club het niet zo nauw met andere wetten. Eigenlijk mogen ze bijvoorbeeld de eerste en tweede verdieping niet gebruiken omdat het niet brandveilig is.”

Het College buigt zich nu over de kwestie. Moest die de beslissing van Leefmilieu Brussel vernietigen, denkt Gölcük aan volgende stappen. “Dan trek ik ermee naar Raad van State. In deze wijk wonen ook kinderen, het moet leefbaar zijn voor iedereen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni