BRUZZ wil weten hoe het is om in Sint-Lambrechts-Woluwe te wonen. Wij belden aan bij Celia Ledoux, schrijver en opmerkelijke inwoner van de gemeente.
| Schrijver Celia Ledoux, inwoner van Sint Lambrechts Woluwe.
Lees ook: Celia Ledoux: 'Mijn baby is een boerka'
Sint-Lambrechts-Woluwe is een heel gemakkelijke plek om te wonen,” zegt Celia Ledoux. Ze denkt niet lang na over haar woorden. “Dat bedoel ik niet alleen praktisch, omdat het zo dicht bij het centrum ligt. Er is veel groen, je hebt heel comfortabele voorzieningen en de gemeente wordt best goed beheerd.” Toch was het geen liefde op het eerste gezicht. “Ik vond het vreselijk in het begin,” herinnert ze zich. “Ik keek uit het raam en dacht: ‘Oh god, hier is echt niets te doen.’”
Ze vertrok tien jaar geleden uit Antwerpse buurt Zurenborg en trouwde in naar Sint-Lambrechts-Woluwe. Toen betekende die naam in haar ogen niet veel meer dan een slaperige buitenwijk van Brussel. Het duurde even eer ze haar nieuwe thuis leerde kennen en koesteren. “Pas toen ik kinderen kreeg, besefte ik hoe mooi het hier kan zijn. Er is veel verborgen groen. Het valt op hoe kindonvriendelijk andere Brusselse gemeenten zijn in vergelijking met Woluwe,” zegt ze.
“Woluwe is natuurlijk niet zo divers als pakweg het centrum van Brussel, en dat is een mankement,” zegt ze. Dan bedenkt ze zich snel. “Toch is er een bepaalde soort stratosfeer, een bijzondere mengeling van mensen. Er zijn de Woluwenaars die nog het boerendorpje hebben meegemaakt, de nieuwe chique Franstalige inwijkelingen van de jaren 1950 en 1960 en de cohorten mensen die bij de universiteiten of de VRT of RTBF werken, en nu ook de expats. Het is een rare mengeling van mensen, en dat zie je ook in de voorzieningen in de gemeente. Er is de boekhandel Cook and Book, op maat gesneden van de expats, maar er is ook veel goed artisanaat, een oude biocultuur en ontzettend veel interessante mensen die niet dat stereotype van de rijke, oppervlakkige Oost-Brusselaar vervullen.”
Vorig jaar verkaste Ledoux opnieuw, naar Vlaanderen. “Ik was zo lang een actieve, bijna activistische Brusselaar geweest, en was het beu dat bepaalde problemen niet grondig werden aangepakt. Bijvoorbeeld de luchtvervuiling.” Amper drie maanden nadat ze was verhuisd, keerde ze terug.
“Ik ben erg blij om terug te zijn. Vlaanderen heeft veel commentaar op Brussel. Ik merkte dat ik die kritiek persoonlijk nam. En het was daar niet beter. Ik miste mijn stad. Ik besefte dat ik Brusselse was, en dat de stad mijn thuis is."
"Het valt op hoe kindonvriendelijk andere Brusselse gemeenten zijn in vergelijking met Woluwe"
Populaire Maingain
Ledoux lacht wanneer de naam Olivier Maingain valt. De Défi-burgemeester, de verpersoonlijking van de francofonie in Brussel, is de machtigste man van de gemeente. “Ja, Sint-Lambrechts-Woluwe is een van de laatste plekken waar de taalclash bijna gecultiveerd wordt, en zijn coalitie valt niet te breken, hij is populair,” zegt ze. “Het is bijna grappig hoe weinig plaats het Nederlands krijgt in de gemeentebladen. Ik heb geen klachten over de dienstverlening. Maar Maingains houding geeft wel een ironische touch aan je verblijf. Het is alsof zijn beleid zegt: ‘Tu n’existes pas!’" Toch kan ze enige bewondering voor haar burgemeester opbrengen. “Hij is een intelligent man, een interessant figuur in de Belgische en Brusselse politiek en in bepaalde standpunten kan ik me best vinden. Hij houdt ook erg van cultuur, als die maar francofoon is.”
Zit een derde verhuizing er opnieuw in? Terug naar Antwerpen? “Oh nee!” klinkt het snel. “Weet je, ik hoorde onlangs iemand zeggen dat Antwerpen het New York van België is. Wat? Als er een plek in België New York is, is het wel Brussel,” lacht ze.
De Ronde: Sint-Lambrechts-Woluwe
Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Samenleving , De Ronde: Sint-Lambrechts-Woluwe
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.