Column Freddi Smekens: In de weir

Freddi Smekens
© Brussel Deze Week
10/07/2011
G elukkig zijn we af en toe allemaal weleens in de weir . Ik leg hierbij graag de nadruk op ‘af en toe’, waarde lezer, want stellen we ons voor dat we dag in, dag uit in de weir zouden zijn... Men zou inderdaad vè minder zot weudde . Onze Brusselse uitdrukking in de weir zaain heeft namelijk alles te maken met druk bezig zijn.

Wie van ons kent in zijn of haar omgeving geen personen dee nuut ni stil zitte ? In feite heeft die manier van doen niets te maken met hyperactiviteit in de wat ziekelijke zin van het woord. Het even mooie als eigenaardige is dat men het nooit iemand kwalijk neemt in de weir te zaain . Zeker niet wanneer het gaat om iemand dee veu óns in de weir es . Met andere woorden, iemand die met ons te doen heeft en ons op de een of andere manier wil helpen. Dat heeft te maken met ons mooje mè eemand zaain zoekes .

Gelukkig zijn er, buiten onze medemensen, duizend en één dingen om in de weir over te zaain . Uiteraard ontbreekt het mij hier aan plaats om ze allemaal op te noemen. Maar gaat u zelf maar eens na waarvoor of waarom u het laatst in de weir was . Wat mij betreft, is het vrij eenvoudig. Net voordat ik het over in de weir zou hebben, was ik in de weir over welke Brusselse uitdrukking of welk woord ik het deze week zou hebben. En juist op dat ogenblik merkte ik dat het soms nuttig kan zijn om af en toe in de weir te zaain .

Even over nu naar de negatievere aspecten van in de weir zaain . Zo komt iemand die komt aandragen met "Lot ma gerust, ik hem naa gienen taaid" of eventueel met "Ge zeet toch da 'k beizig ben" , zelden of nooit sympathiek over. Dat komt doordat men, hoe in de weir men ook is, altijd tijd moet vrijmaken om oor te hebben voor de anderen. Misschien is dat wel gemakkelijker gezegd dan gedaan, waarde lezer, maar laten we niet vergeten dat iemand die onophoudelijk in de weir es , uiteindelijk met een pak wereldvreemdheid opgescheept zal zitten.

We hadden hier net over het begrip 'bezigheid'. Een vraag die ons in dat verband weleens voorgeschoteld wordt, is "Hei a beizighaaid?" In feite gaat het hier over een soort eufemisme voor "Ambeteit a ni?" Iemand die voortdurend in de weir es of althans die schijn ophoudt, heeft daarop natuurlijk een pasklaar antwoord. Namelijk: "Ik hem altaaid maain beizighaaid, en ambeteire doon ik ma nuut ni." Niet gemakkelijk om iemand die daarmee uitpakt, ernstig te nemen, natuurlijk.

Toch graag even terug naar de positieve kant van in de weir zaain . Men kan gerust stellen dat wie het is, nooit onopgemerkt zal blijven, welke ook zijn of haar betrachtingen of bedoelingen zijn. Temeer omdat in de weir zaain niet altijd, of niet per definitie, met handelen te maken heeft. Zo kan men ook mè zaain gedachte in de weir zaain . En denk niet dat niemand daar iets van merkt, waarde lezer. Maar ook hier is het raadzaam de persoon in kwestie niet te storen in zijn of haar gedachten.

Een mooie uitspraak die ik in dat verband ooit heb opgevangen, is: "Ik ben in de weir mè de weireld." Wat die weireld eigenlijk mocht betekenen, is mij altijd een raadsel gebleven. Wat nog maar eens bewijst dat men zowel over alles als over niks in de weir kan zaain .

Tot slot nog graag even over naar het tegenovergestelde van in de weir zaain. Een goede vriend van mij pakte ooit uit met "Ik wil ni arrogant auverkomme, mo ik stoen bauve alles." Wie in zo'n situatie verkeert, kan zich moeilijk permitteren met iets in de weir te zaain .

Ziezo, waarde lezer, bij alles wat voorafging, rest mij te hopen dat ik me niet al te druk heb gemaakt over onze uitdrukking in de weir zaain . Ik ben er in elk geval van overtuigd dat ik mij de volgende keer dat ik in de weir ben , zal afvragen waarom dat zo is. In de hoop dat ik, wanneer ik op die vraag geen antwoord kan vinden, mij daar niet te veel zorgen over zal maken. En uiteraard hoop ik voor de lezer hetzelfde. Laten we er tenslotte van uitgaan dat er, zolang we leven, altijd iets of wat de moeite zal lonen om in de weir auver te zaain . Want de dag dat we ons neerleggen bij het feit dat alles is wat het is, zal er in dit ondermaanse weinig of niets meer veranderen.

Freddi Smekens

Freddi Smekens neemt u wekelijks mee door de wondere wereld van het Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Freddi Smekens

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni