In een dichtbevolkte stad als Brussel kan het nieuwe coronavirus zich makkelijk vermenigvuldigen. Als Brusselaar is het dus essentieel om te weten hoe je kan helpen om de verspreiding van het virus in te perken. We zetten negen onontbeerlijke richtlijnen op een rijtje.
1. Blijf thuis
De meest effectieve manier om verspreiding te voorkomen is door drukke plekken te vermijden. Werk indien mogelijk van thuis uit en hou ook de kinderen thuis.
2. Afblijven
In Brussel geven we elkaar al eens graag een kus. Maar in tijden van Covid-19 is het aangewezen om elkaar contactloos te begroeten. Niet kussen, niet knuffelen en geen hand geven. Een ouderwetse 'hallo' volstaat.
3. Laat de grootouders niet babysitten
Stuur je kinderen niet naar de kwetsbare grootouders, zelfs wanneer je zelf door omstandigheden niet thuis kan blijven. Vraag aan jongere familieleden of vrienden om op de kinderen te letten. Ook scholen bieden opvang aan.
4. Skype met oma
Voor bepaalde bevolkingsgroepen houdt Covid-19 een groter risico in. Vermijd zoveel mogelijk direct contact met personen ouder dan 65 jaar, diabetici, mensen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verzwakt immuunsysteem. Maar zorg er ook voor dat ze zich niet te geïsoleerd voelen door hen geregeld op te bellen of door hen hulp aan te bieden.
5. Hou afstand
Anderhalve meter is de regel. Naar de winkel of naar de kebabzaak kan nog, maar hou afstand van de persoon die voor je in de rij staat.
6. Ga niet naar de speeltuin
Ga gerust met je kind wandelen in het park, maar vermijd speeltuinen en speelpleinen. Alle speeltuinen op Belgisch grondgebied zijn trouwens ook verplicht dicht.
7. Stap achteraan op op bus en tram
Om buschauffeurs te beschermen, vraagt de MIVB om bij bussen en trams de ingang vooraan niet te gebruiken. Het veiligste is om het openbaar vervoer sowieso te vermijden als het kan. Maar als het niet anders kan: stap achteraan op en hou voldoende afstand van je medereizigers.
8. Stel je tandartsafspraak uit
Tandartsen komen in heel direct contact met hun patiënten, en momenteel is er een tekort aan beschermend medisch materiaal zoals mondmaskers. Zolang de tandpijn nog te harden is, is het beter de consultatie bij de tandarts even uit te stellen.
9. Organiseer geen lockdownparty
Dit spreekt voor zich. Sociaal contact moet momenteel zoveel mogelijk worden vermeden, ook thuis. Nodig dus geen vrienden uit voor feestjes, etentjes of zelfs filmavonden.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , covid-19
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.