Na het arrest van de Raad van State om de sluiting van de cultuur- en evenementensector ongedaan te maken, overwegen ook sportbonden, bowlingfederaties en speelhaleigenaars om de coronamaatregelen aan te vechten. "De overheid moet dit soort ingrijpende beslissingen beter motiveren."
Cultuur inspireert andere sectoren om maatregelen aan te vechten
Het gebeurde nog maar zelden dat de Raad van State een coronamaatregel van de overheid schrapte. Talrijke belangengroepen zagen hun procedure op de lange baan geschoven, omdat hun zaak ‘niet hoogdringend’ was. Deze week haalden Oudergemse theatermakers wél hun gram. Gevolg: de cultuursector gaat weer open onder de maatregelen die voor 22 december van kracht waren.
Betere argumentatie
De Raad van State weerhield het economische argument dit keer wel. Ongeveer een jaar geleden moest de overheid ook bijsturen en het verbod op erediensten opheffen. Maar bijvoorbeeld de avondklok, toch een ingrijpende vrijheidsbeperking die veel kritiek losmaakte, hield wel stand. Na bijna twee jaar pandemie komt het Overlegcomité er niet meer vanaf met louter het argument van crisisbeheer.
De sluiting van theaters en toneelhuizen was volgens de Raad van State in die zin disproportioneel. In het arrest wordt gewezen op het advies van de GEMS, die niet noodzakelijk pleitte voor strengere maatregelen in de cultuursector. Volgens de Raad van State motiveerde het Overlegcomité onvoldoende waarom de wetenschappelijke aanbevelingen niet gevolgd werden. Er waren geen objectieve redenen om de cultuur zwaarder te viseren dan pakweg de horeca.
Sport en spel
Het arrest over de cultuursector inspireert in elk geval andere organisaties om ook naar de Raad van State te trekken. De wielerbond wil tijdens veldritten publiek kunnen ontvangen. En ook de voetbalfederaties, die minstens tot 17 januari de pauzeknop induwen, overwegen juridische stappen om aan de zijlijn weer fans mogelijk te maken. "200 man op café kan, maar 200 man in open lucht aan een voetbalveld niet", hekelt Marc Roosens van Brussels Football.
Volgende week buigt het Overlegcomité zich over de sportieve verzuchtingen. Ook zaalsporten, zoals het volley- en basketbal, willen een snelle terugkeer van supporters. "Als het supportersverbod in de sportsector gehandhaafd wordt, zal de overheid dat toch een pak beter moeten motiveren", aldus Rubens. "Naar de redenen om onderscheid te maken tussen sectoren, hebben wij het raden."
Dienen alvast een hoogdringend verzoek in bij de Raad van State om de coronamaatregelen ongedaan te maken of bij te sturen: de bowlingfederatie en de speelhaleigenaars. "We leggen dezelfde argumenten voor als de theaterzalen", stelt voorzitter Véronique Perniaux in de krant La Dernière Heure. Mogelijks sluiten ook de snooker-, biljart-, en dartsclubs zich nog aan bij deze procedure.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Raad van State , cultuursector coronacrisis , wielrijdersbond , belgische voetbalbond , bowlingfederatie , speelhallen