Er is nog steeds een groot tekort aan opvangplaatsen voor daklozen. Om ervoor te zorgen dat zij geen boetes krijgen als zij tussen 22 en 6 uur - dan geldt de avondklok - op straat zijn, delen acht daklozenorganisaties 'attesten van niet-huisvesting' uit. "Wij zouden veel liever kamers uitdelen."
Lees ook: Meer gezinnen vinden geen onderdak: Tijana en haar kinderen sliepen maandagnacht op straat
De attesten moeten daklozen die na 22 uur nog op straat zijn, beschermen tegen boetes of opsluiting. Het initiatief wordt ondersteund door Dokters van de Wereld, Diogènes, Burgerplatform ter ondersteuning van Vluchtelingen, Straatverplegers, Artsen zonder Grenzen, DoucheFLUX, Syndicat des Immenses en Recht op een Dak.
Het zou een dubbele straf zijn voor daklozen om ze een boete te geven alleen omdat ze geen onderdak in een centrum konden vinden, beargumenteren de organisaties. "We vragen de politie en gemeenten om geduld en solidariteit te tonen", zegt woordvoerster van Samusocial Marie-Anne Robberecht. "Die mensen zijn al kwetsbaar."
'Aanklacht'
"Het lijkt een beetje paradoxaal, want heel het jaar door strijden wij voor meer opvangplaatsen", gaat sociaal werker bij Samusocial Gaby verder. "We zouden veel liever kamers uitdelen in plaats van kaartjes."
De 'attesten van niet-huisvesting' voor daklozen lokten heel wat verontwaardigde reacties uit op sociale media. "Terecht", zegt Koen Van den Broeck van vzw Straatverplegers. "Het is een actie die wij interpreteren als een militante aanklacht", vertelt Laurent D'Ursel van Doucheflux, een van de andere ondersteunende organisaties. "Daarmee willen we zeggen dat het niet normaal is dat er nog mensen zijn zonder thuis. Onze boodschap is ook dat het onaanvaardbaar is dat men deze mensen in de illegaliteit duwt met eerst de lockdown, en nu de avondklok."
670 hotelplekken
Er zijn 670 plekken in de hotels op dit moment, laat directeur François Bertrand van Bruss'Help weten. Daarnaast heeft het Gewest nog 215 nieuwe tijdelijke woningen voorzien sinds begin dit jaar, voor de iets langere termijn.
Toch voldoet de opvangcapaciteit voor dakloze mensen nog steeds niet aan de noden, zegt Koen Van den Broeck van Straatverplegers. In september telde zijn vzw in de late avond nog 400 mensen op straat. Daklozen die geen plek konden krijgen in een opvangcentrum, of dat niet wilden omdat ze zich er bijvoorbeeld onveilig voelen.
Samen met andere organisaties in de sector dringt hij er op aan om nog meer hotelkamers ter beschikking te stellen aan daklozen. Hotels bieden heel wat voordelen ten opzichte van de gewone noodopvangcentra. De mensen kunnen zich afzonderen in kleine groepen of alleen. Ze hebbben meer privacy en autonomie en kunnen zo gemakkelijker werken aan hun re-integratie en zoeken naar duurzame herhuisvesting.
Voorlopig komen er geen extra hotelkamers bij, laat Bertrand weten. Winteropvang, hotels en andere opvang samengeteld worden er deze winter 3.000 daklozen opgevangen. "We zaten daar altijd onder. Dit is ongezien," zegt hij.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , daklozen , vzw Straatverplegers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.