| De winkel was dinsdag rond 18 uur weer open.

Delhaize op Anspachlaan even verzegeld na zwartwerk: 'Voorbeeld van gevolg verzelfstandiging'

© Belga - BRUZZ
21/03/2023
Updated: 21/03/2023 20.09u

De AD Delhaize op de Anspachlaan was maandag gerechtelijk verzegeld, maar kon dinsdag om 18 uur weer open. De franchisewinkel van de supermarktketen moest maandagavond de deuren sluiten voor klanten na een controle van de sociale inspectie die gevallen van zwartwerk had ontdekt. Of de supermarkt nu open blijft is nog niet duidelijk.

Volgens de krant L'Echo waren er zaterdag al verzegelingen aangebracht nadat bij controle was gebleken dat niet alle gecontroleerde personeelsleden waren aangegeven.

Dat bevestigt ook Sibille Boucquey, eerste substituut van het Brusselse arbeidsauditoraat. De zegels werden in het weekend verbroken en maandag opnieuw aangebracht. Dinsdag mocht de winkel om 18 uur weer open. Het arbeidsauditoraat heeft inmiddels een strafzaak geopend.

Bij de controle zaterdag door de lokale politie van Brussel Hoofdstad-Elsene, de RVA en de arbeidsinspectie van het Brusselse gewest, werden twintig personeelsleden van de vijftig gecontroleerd.

Voor acht onder hen bleek geen Dimona-aangifte te zijn gebeurd, nochtans een verplicht elektronische bericht waarmee de werkgever iedere indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer aangeeft bij de RSZ. Een van de werknemers zou volgens L’Echo zelfs niet over een verblijfsvergunning beschikken.

Uitbater ontkent

De verantwoordelijke van de AD Delhaize, een franchiseverkooppunt van de gelijknamige supermarktketen, ontkent dat er onregelmatigheden zijn in de tewerkstelling van zijn personeel. “Al het personeel is aangegeven,” benadrukt hij in l’Echo. Hij wendt zich daarom deze dinsdagochtend tot het arbeidsauditoraat.

20230321_AD Delhaize Anspachlaan verzegeld zwartwerk

| De AD Delhaize op de Anspachlaan werd opnieuw verzegeld op maandagavond.

De verzegeling van de franchisezaak gebeurt twee weken na de beslissing van de Delhaizetop om de 128 winkels in eigen beheer te verzelfstandigen. De verzegeling van de AD Delhaize op de Anspachlaan is volgens Sibille Boucquey “in die huidige context een voorbeeld van het feit dat het verzelfstandigen van een winkel tot gevolg kan hebben dat de arbeidswetgeving minder goed wordt gerespecteerd.”

76 winkels gesloten door staking

Intussen gaan de vakbondsacties bij Delhaize door. Er zijn dinsdag 76 Delhaize-winkels gesloten wegens staking.

Maandag rond de middag blokkeerden de vakbonden de depots van Delhaize in Zellik, zoals aangekondigd door de bonden ACV en ABVV in een gezamenlijk persbericht. Vrachtwagens kunnen de depots niet meer verlaten om de winkels te bevoorraden.

Vanochtend vond er een bijzondere ondernemingsraad plaats over de verzelfstandigingsplannen. De sfeer rond de vergadering was gespannen. Zo zag Jan De Weghe van de socialistische BBTK "opnieuw een heel bataljon veiligheidsmensen en politie," maar verwachtte hij wel toenadering tijdens de vergadering.

Die verhoopte toenadering kwam er niet. De vergadering heeft maar een uur geduurd en de vakbonden zijn niet tevreden. "Er zijn opnieuw geen alternatieven aangeboden", zegt Wilson Wellens van de liberale bond ACLVB.

In een reactie op het mislukte sociaal overleg van dinsdagochtend zegt de directie van Delhaize dat haar plan "de enige optie" is om opnieuw aan te knopen met groei en dat ze binnenkort start met de selectie van zelfstandigen. De vakbonden eisen een alternatief.

Delhaize gaat door met plannen

Delhaize lijkt niet van plan op die eis in te gaan. In een statement zegt het bedrijf dat het plan "de enige optie" is "om in de 128 supermarkten opnieuw aan te knopen met een positieve evolutie van de volumes en zakencijfer waarbij Delhaize kiest voor een zelfstandig model dat haar sterktes in de voorbije jaren heeft bewezen in 80 procent van het winkelnetwerk".

Volgens Delhaize zal het plan "duurzame tewerkstelling" verzekeren voor alle medewerkers. Het bedrijf houdt vol dat de 9.000 winkelmedewerkers hun loopbaan verder kunnen zetten bij de toekomstige eigenaars van de winkels. "Tegelijkertijd behouden ze hun huidige loon- en arbeidsvoorwaarden op moment van transitie zonder beperking in de tijd," klinkt het.

Delhaize denkt dat de 128 supermarkten kunnen groeien, onder meer dankzij de aantrekkelijke locaties, goed opgeleide medewerkers en het uitgebreide cliënteel. De kracht van de zelfstandige uitbaters zit in hun "aangepaste service aan lokale klanten, commerciële flexibiliteit, connectie met lokale verenigingen en samenwerking met lokale leveranciers", luidt het.

Delhaize herhaalt tot slot dat zich al 200 kandidaat-overnemers spontaan hebben gemeld. "Dat bevestigt dat er voldoende interesse is in de 128 winkels", aldus het bedrijf. De directie zegt binnenkort met een eerste grondige selectie te zullen starten. "Specifiek zijn we op zoek naar retailondernemers met een hart voor Delhaize en met passie voor medewerkers en teams."

"De directie heeft geen alternatieven aangeboden"

Wilson Wellens, ACLVB

'Parallel gesprek'

Volgens Wilson Wellens ACLVB ging het overleg niet verder dan een "parallel gesprek" waarbij beide partijen bij hun standpunten bleven. "De directie heeft geen alternatieven aangeboden", zeg hij.

De vakbonden dringen daarop aan, omdat ze bezorgd zijn over een verslechtering van de arbeidsomstandigheden onder het franchisemodel. Om hun argument kracht bij te zetten, "hebben we de directie geconfronteerd met de franchisevestiging Anspach", zegt Wellens.

De bonden willen ook weten wat er zal gebeuren in het geval van een faillissement, met name of de kosten daarvan bij de belastingbetaler zullen terechtkomen. De directie zal volgens Wellens schriftelijk antwoorden op de vragen van de bonden.

Stakingen nog niet voorbij

Ondertussen hopen de vakbonden dat de politiek iets onderneemt. Er zijn al contacten geweest en dinsdagavond om 18 uur hebben de personeelsvertegenwoordigers nog een afspraak met Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V). "Al is het vooral de federale regering die iets kan doen", zegt Wellens.

De vakbondsman verwacht dat de stakingen nog niet voorbij zijn. "De woede onder het personeel is daarvoor te groot", zegt hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni