Deliveroo vraagt binnenkort selfies aan fietskoeriers om accountfraude te bestrijden

ZM
© BRUZZ
15/02/2021

Fietskoeriers van Deliveroo die onder het statuut van de deeleconomie vallen mogen hun account niet langer onderverhuren. Om fraude tegen te gaan zal de fietsleverdienst regelmatig controleurs de stad in sturen en wil Deliveroo binnenkort ook op onverwachte momenten vragen aan de koeriers om een selfie door te sturen.

Werknemers van Deliveroo die werken onder het statuut van de deeleconomie, dus niet als zelfstandige, kunnen zich niet langer laten vervangen. In het verleden liet Deliveroo nog toe dat koeriers hun account onderverhuurden als ze bijvoorbeeld ziek waren. Omdat er ook sprake was van fraude, gevallen waarin het account werd onderverhuurd aan minderjarigen of mensen die niet in orde zijn met de Belgische arbeidswetgeving, verstrengt Deliveroo zijn beleid.

Geen verzekering

“Op expliciete vraag van belastingautoriteiten laten we het niet meer toe dat fietskoeriers onder de deeleconomie zich nog laten vervangen. Er moet een directe relatie bestaan tussen de koerier en de klant, dan kan het niet zijn dat er een plaatsvervanger bij de klant komt”, zegt woordvoerder van Deliveroo België Rodolphe Van Nuffel. “Als de koeriers niet in orde zijn, dan kunnen ze ook niet verzekerd worden door de verzekering van Deliveroo.”

Er zijn momenteel duizend koeriers actief op maandelijkse basis in Brussel. Aangezien Brussel de grootste zone is in België waar Deliveroo actief is, verwacht Van Nuffel hier ook meer gevallen van accountfraude. “Anders dan andere fietsleverdiensten werken wij met wachtlijsten en laten we mensen die zich aanmelden niet meteen werken. Zo voorkomen we dat de verhouding aantal koeriers en aantal bestellingen niet scheef zit. Sommige mensen proberen deze wachtlijsten te vermijden via accountfraude.” Sinds begin januari dit jaar kreeg Deliveroo 1.600 aanvragen binnen om als koerier aan de slag te gaan.

Extra controlemiddelen

Van Nuffel noemt de accountfraude een vervelend fenomeen: "Mensen die zich laten vervangen en ook nog eens geld vragen begaan strafbare feiten, daar lijden wij ook onder.” Om die reden zet de fietsleverdienst in op extra controlemiddelen. Zo sturen ze voortaan controleurs de stad in die de fietskoeriers bevragen.

In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk vraagt Deliveroo op onverwachte momenten een selfie door te sturen, om te checken of er geen sprake is van vervangingen. “We testen dit systeem eerst daar en als het goed werkt voeren we het ook in België in”, zegt Van Nuffel. “Als we frauduleuze handelingen opmerken, zoals iemand die heel vaak van adres of telefoonnummer verandert, gaan we ook na wat er aan de hand is”.

Over de andere maatregelen wil Van Nuffel niet uitweiden, “want zo geven we te veel info aan de personen die fraude willen plegen.” Volgens de Deliveroo-woordvoerder wordt er nog te weinig melding gedaan bij de politie van accountfraude. “Daarom doen we een oproep aan iedereen die zoiets opmerkt om wel melding te doen en zo het probleem tegen te gaan.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni