Een burgerinterpellatie heeft het debat in de gemeenteraad van Vorst over het moeras van Wiels nieuw leven ingeblazen. Iedereen lijkt voor het behoud van de steeds populairdere ontmoetingsplaats en de bescherming van de groeiende biodiversiteit te zijn. Enkel de leden van PS blijven de plannen van het Brusselse Gewest, en dus de woningbouw, steunen.
Discussie bestemming moeras van Wiels heropend
In 2020 kocht het Gewest de Wiels-site voor 8 miljoen euro over van private ontwikkelaars die er vooral woningen wilden bouwen. Dat leek een zege voor het moeras dat per ongeluk ontstond toen het waterpeil doorboord werd. Het moerasgebied zou deels behouden blijven, er zou extra openbare ruimte komen en Citydev zou ‘slechts’ 70 à 80 nieuwe betaalbare woningen bouwen. Niet voldoende, vinden de bewoners van Vorst.
Duizend buurtbewoners kwamen in mei vorig jaar al eens met op straat om de Wiels-site in zijn huidige vorm te behouden. Ze maken zich vooral zorgen om de uitbreiding van het Métropole-gebouw in de richting van het moeras.
Vandaag eisen ze van het college dat ze doorduwen voor “een hydrografische classificatie van de voormalige Wielemans Ceuppens brouwerijen”, zodat de site beschermd kan worden. Ook hopen de interpellanten dat het moerasgebied opgenomen wordt in het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP). Het is namelijk verboden om waterlichamen van meer dan 100m², opgenomen in dat plan, te verkleinen of te schrappen.
Verdeeldheid troef
De eindbeslissing ligt in de handen van het Gewest, maar binnen de gemeenteraad van Vorst heerst er verdeeldheid. Zo sluiten de oppositieleden en meerderheidspartij Ecolo-Groen zich aan bij de vraag van de inwoners en spreken ze zich uit tegen de bouw van nieuwe, al dan niet sociale, woningen. Enkel de PS is genuanceerder en steunt het regionale dossier. Daarin wordt het bouwproject verzoend met gedeeltelijk behoud van het moerasgebied.
Het is evenwel onwaarschijnlijk dat het gebied voor de toekomstige ontwikkelingen in het GBP zal worden opgenomen. Rudi Vervoort en Alain Maron benadrukten onlangs wel dat de opkoop in de eerste plaats bedoeld was om het moeras te beschermen.
“Het evenwicht is er: 70 procent zou onbebouwd blijven”, klinkt het. Om dat te verwezenlijken kocht Citydev enkele percelen ten noorden van de site. De nieuwbouwwoningen zouden deels naar daar verplaatst worden.
Lees meer over: Vorst , Samenleving , moeras van wiels , burgerinterpellatie , gemeenteraad Vorst , Brussels Gewest
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.