De vrouw die twee weken geleden opnieuw in hongerstaking was gegaan, is daarmee gestopt. Er is inmiddels een definitief oordeel geveld over haar dossier en dat is negatief.
Eenzame hongerstaakster stopt: 'Het heeft geen zin'
Nezha Alouah begon twee weken geleden opnieuw aan een hongerstaking. Alleen. Afgelopen zomer was ze ook al bij de 475 hongerstakers in de Begijnhofkerk en de VUB en ULB die een collectieve regularisatie eisten. Uiteindelijk dienden zij allemaal individueel een aanvraag tot regularisatie in.
Nadat er een nota gelekt was van de Dienst Vreemdelingenzaken over haar dossier besloot Alouah zelf opnieuw in hongerstaking te gaan. Uit de nota bleek dat de vrouw, ondanks een zeer sterk dossier toch een negatief oordeel zou krijgen. Volgens bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) ging het nog niet om een eindbeslissing, maar Alouah vreesde het ergste.
Die vrees blijkt terecht te zijn geweest, want inmiddels heeft ze het definitieve, negatieve oordeel over haar regularisatie ontvangen. Ze vindt het onbegrijpelijk. "Ik ben hier vanaf 2009 en heb uitzicht op werk. Dit was een sterk dossier, maar zelfs de sterke dossiers worden negatief beoordeeld. Het mijne is niet het enige."
Niet terug naar Marokko
Klonk ze vorige week nog strijdvaardig; momenteel weet Alouah niet goed hoe nu verder. Met haar hongerstaking is ze gestopt. "Het heeft geen zin. Ik heb geen vertrouwen in deze staatssecretaris. Hij neemt onze aanvragen niet serieus."
Als er een nieuwe hongerstaking komt, dan zal dat collectief gebeuren. Alouah zegt samen met de anderen die een aanvraag hebben ingediend nog even af te wachten hoe de andere dossiers beoordeeld worden. Als de grote meerderheid daarvan negatief beoordeeld wordt, dreigen ze met een nieuwe, gezamenlijke hongerstaking. Terug naar Marokko, het land dat ze meer dan tien jaar geleden verliet vanwege huiselijk geweld, gaat ze sowieso niet. "Ik heb daar niets of niemand meer."
Lees meer over: Brussel , Brussel-Stad , Samenleving , hongerstakers , hongerstakers Begijnhofkerk , hongerstaking , hongerstaking sans-papiers , Nezha Alouah , Dienst Vreemdelingenzaken , Sammy Mahdi , Asiel en Migratie