De VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en andere verslavende middelen, onderzoekt voor het eerst ook het drankgebruik van Brusselse studenten. Het gaat om een grootschalig onderzoek met in heel België ongeveer 35.000 respondenten. De onderzoekers brengen in kaart of drank- en medicijngebruik problematisch is.
De VAD bevraagt studenten al ruim tien jaar over hun alcoholgebruik. Tot nu toe ging dat alleen om studenten in Vlaanderen, maar dit jaar doen voor het eerst alle onderwijsinstellingen uit Nederlandstalig België mee, dus ook de Brusselse. Van de studenten aan de VUB, Erasmushogeschool, KU Leuven en de LUCA School of Arts kwam volgens onderzoeker Johan Rosiers een goede respons.
Uit eerdere resultaten bleek dat het drankgebruik bij ongeveer de helft van de studenten mogelijke risico's inhoudt, blikt Rosier terug op de resultaten uit 2013. De meeste onder hen zullen na hun studie stoppen of minderen met drinken, maar een kleine groep zal daar mogelijk meer moeite mee hebben. In 2013 liet 10 à 15 procent van de jongeren ook tijdens de examenperiode een pintje niet staan, en dronk ruim 5 procent ook in die periode meerdere keren per week. Dat gedrag is mogelijk problematisch, zegt Rosiers, omdat het duidt op een drinkpatroon dat niet doorbroken kan worden.
Daarnaast wijst VAD ook op de directe risico’s van flink drinken. Daaronder vallen lichamelijke consequenties van zwaar alcoholgebruik, zoals een vergiftiging, maar ook studenten die zichzelf of andere in een gevaarlijke verkeerssituatie brengen of agressief gedrag vertonen. Het expertisecentrum zal, nadat de resultaten van het onderzoek in de loop van volgend jaar worden gepresenteerd, ook adviezen formuleren die universiteiten en hogescholen hun studenten kunnen aanreiken.
Verwacht wordt dat de resultaten uit Brussel en Vlaanderen niet zo veel van elkaar zullen verschillen. Wat wel uitmaakt, verwacht Rosiers, is of studenten al dan niet op kot wonen, en of het mannen of vrouwen zijn. De VAD stelde na eerdere bevragingen vast dat studenten die niet thuis wonen, fors meer gebruiken dan studenten die thuis blijven wonen. Daarnaast bleek dat risicovol gebruik bij mannen een stuk hoger ligt dan bij vrouwen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , drugs , alcohol
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.