Jasper Rooselaer (17) is geboren en getogen in Jette, zit in zijn laatste jaar humane wetenschappen. hij begon met stop-motionfilmpjes, en werkt nu aan zijn tweede kortfilm Orange.
Enfant terrible: Jasper Rooselaer, student en cinefiel
Ik ben net terug uit Bosnië. Daar heb ik mijn eindwerk, een documentaire, gefilmd. Ik deed er veel interessante interviews met de verschillende bevolkingsgroepen.
Mijn interesse in film moet begonnen zijn toen ik in het vijfde leerjaar zat. Ik was gefascineerd door de films van Charlie Chaplin. De magie van film begeesterde mij. Op school speelden we zelfs ‘cameraatje’ met een tennisracket over onze schouder en een bengelend springtouw als microfoon.
Alles begon met stop-motionfilmpjes. Ik bedacht er een verhaal bij, maakte een decor en nam de foto’s. Dat zette ik allemaal achter elkaar, en zo werd het een filmpje. Ik ben een autodidact, heb alles al doende geleerd.
Ik maakte net een moderne interpretatie van Don Quichot. Op de première was er meteen ook een crowdfunding, waarmee ik mijn volgende project kan financieren. Binnen enkele weken begin ik samen met een vriendin te filmen voor Orange en ik heb er écht zin in.
"Ik wil de nieuwe Brussels by Night maken"
Het wordt een moordverhaal in de Hongaarse bossen, al filmen we in Wallonië. Ik heb me ondergedompeld in de politieke situatie van Hongarije. Voor deze film streef ik naar mooie beelden, goeie dialogen en een vleugje cult.
Vrienden en vrienden van vrienden waren bereid om mee te werken aan dit project. Dat is het grote voordeel aan een grootstad zoals Brussel, er wonen veel getalenteerde jonge mensen. Het zou helemaal fantastisch zijn als de première ervan in een echte cinema zou kunnen.
Ik maak niet alleen films, ik kijk ook heel graag naar films. Thuis heb ik een filmcollectie van 1029 films en die groeit nog elke dag aan. Bijna al mijn zakgeld geef ik uit aan film. Gelukkig heb je hier in Brussel Pêle-Mêle, een winkel waar je films tegen lage prijzen kan vinden.
Daar stap ik wekelijks toch eens binnen. Het is leuk om daar al zoekend, in een hoop slechte films, een pareltje te vinden. Mijn vrienden zijn gelukkig met mij als old-schoolvideotheek (lacht). Maar de populaire films zal je bij mij niet vinden. Ik hou eerder van het onconventionele genre, films met durf. Ik vind het fijn dat ik mensen nieuwe dingen kan leren kennen.
Ik ben opgegroeid in Jette. In het midden van het centrum verschijnt daar als uit het niets een gigantische grot, inclusief kitscherige lichtjes. Als er nu iets cools is aan onze gemeente, dan is het wel die grot. Een iconische plek.
Brussel is voor mij een fantastische inspiratiebron. Ooit wil ik de nieuwe Brussels by Night maken. En toch zou ik het wel fijn vinden om eens naar een andere hoofdstad te verhuizen. Ik hou van mensen die open-minded zijn. Maar wees gerust, ik kom altijd terug naar Brussel.
Als ik té bekend zou worden, zou ik me zorgen maken, dan zou het opvallen dat ik toch niet zo goed ben als filmmaker. Mensen gaan er, door mijn interesse in film, vaak vanuit dat ik film zal studeren.
Maar op de filmschool is het moeilijk om films te maken met een eigen visie. Ik doe liever mijn eigen ding, vanuit de idee van trial-and-error. Het wordt waarschijnlijk Politieke en Sociale Wetenschappen.
Politiek staat al lang centraal in mijn leven. Ik vind het een razend interessante materie en weet best wel veel over politiek. Nu ik bijna 18 ben, ben ik gevraagd om op een politieke lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober te staan. Spannend om een verkiezingscampagne eens van dichtbij te kunnen meemaken.
Mocht ik het ooit tot in de gemeenteraad schoppen, dan zou ik strijden voor meer dialoog: samenwerken kan zoveel meer impact hebben voor de toekomst van je stad. Ik heb mij altijd al graag geëngageerd. Gelukkig merk ik dat de actualiteit mijn leeftijdsgenoten niet koud laat.
Het is fijn om jong te zijn in een stad als Brussel omdat je gedwongen wordt om kritisch te denken en niet met oogkleppen rond te lopen. Je mag hier echt zijn wie je bent.
Lees meer over: Jette , Samenleving , Enfant Terrible , Jasper Rooselaer
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.