Karl Meesters, oprichter van Rien à voir

| Karl Meesters, oprichter van Rien à voir.

Enfant terrible: Karl Meesters, oprichter van Rien à voir

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
18/05/2019

Karl Meesters (39) begeleidt topsporters na hun carrière en is keynotespeaker. Hij woont bij Sint-Goriks. Hij lijdt aan een erfelijke netvliesaandoening en wordt langzaam blind. Met zijn vzw Rien à voir wil hij concerten en party's in de beste geluidsomstandigheden organiseren. De eerste editie is op 25 mei in Bronks, met drummer lander Gyselinck en dj's GE-Ology en San Soda.

TERRIBLE Karl Meesters BRUZZ ACTUA 1662

| Karl Meesters, oprichter van Rien à voir.

Ik ben al lang gefrustreerd door de slechte geluidskwaliteit op concerten en festivals. Oké, er zijn goede leerlingen zoals de Ancienne Belgique, maar in grotere zalen trekt het vaak op niets. Je reinste diefstal. De kennis en het materiaal zijn nochtans aanwezig. Ik omring me met geluidsingenieurs, muzikanten en andere experts en vertrek vanuit de muziek om een optimale geluidservaring te creëren. We zoeken een geschikte locatie en geven een productie de tijd om te rijpen.

Elk genre kan bij Rien à voir aan bod komen, van jazz over klassiek tot metal en techno. Misschien doen we het licht uit bij sommige nummers, zodat het publiek zich volledig op het gehoor kan concentreren. Ik hoop dat we uitgroeien tot een kwaliteitslabel. De eerste reacties zijn alvast hartverwarmend.

Blinden en slechtzienden hebben een bijzonder oor voor geluid. Ik wil als vertegenwoordiger van de gemeenschap iets creëren wat iedereen ten goede komt. De opbrengst investeren we in medisch onderzoek naar oogaandoeningen en een tewerkstellingsproject voor visually impaired persons of VIP’s. Dat laatste ligt me na aan het hart omdat ik zelf niet goed begeleid werd en tegen veel muren ben gebotst.

"Ik zoek schoonheid in de muziek"

Karl Meesters, oprichter van Rien à voir

Karl Meesters, oprichter van Rien à voir

Op mijn zestiende kreeg ik te horen dat ik leed aan kegel-staafdystrofie. Ik zou mijn gezichtsvermogen geleidelijk aan verliezen. Enkele jaren later kwam de dreigende wolk mijn richting uit. Ik zag flitsen in mijn rechteroog. Mijn oftalmoloog Bart Leroy vertelde me eerlijk dat ik blind zou worden. Ik deed alsof ik alles onder controle had, maar ben op een avond op café keihard beginnen te wenen. Mijn ogen werden langzaam slechter. Eerst moest ik mijn rijbewijs inleveren, dan kon ik geen boeken meer lezen en ten slotte herkende ik geen mensen meer. Ik wandel nu ook met een witte stok om te signaleren dat ik slecht zie. Ik zie nog een twintigste, maar ooit zal ik volledig blind zijn.

Mijn redding is dat ik een plantrekker ben. Ik doe mijn ding en heb er geen probleem mee om hulp te vragen aan vrienden, familie en professionals. De technologie schept enorm veel mogelijkheden.

Apple heeft een extreem toegankelijk ecosysteem met spraaktechnologie, tekstvergroting en virtuele assistent. Vervoer regel ik via Uber. Muziek helpt mij ook. Ik was vroeger visueel ingesteld, maar nu zoek ik schoonheid in de muziek. Ik speel zelf saxofoon en piano.

Ik kan nergens beter wonen dan in het centrum van Brussel. Al zijn er ook veel obstakels voor mij. Denk aan de overal rondslingerende deelsteps en de verkeerslichten die niet op blinden zijn afgestemd. Maar ik heb mijn hele leven lang al rondgezworven in Brussel en voel me er als een vis in het water.

Ik ben tweetalig opgevoed en voel me in de twee culturen thuis. De stad is ook opengebloeid. Toen ik vijftien was, was Sint-Katelijne nog een vuile buurt. Pour l’instant, ça bouge! Het krioelt van de activiteiten. Als ik een oase van rust nodig heb, ga ik gewoon naar het Zoniënwoud. Spijtig alleen dat Brussel al te vaak gegijzeld wordt door de complexe Belgische realiteit.

Ik geloof in de Brusselse ketjes. Ze hebben alle kleuren van de regenboog en spreken verschillende talen door elkaar. Hun potentieel wordt te weinig benut als je de hoge jeugdwerkloosheidscijfers ziet. Daarom ben ik blij dat ik aan een sociaal project voor voetbalclub BX Brussels werk. Ik begeleid jongeren bij de ontwikkeling van een loopbaanproject.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Karl Meesters , rien à voir , topsport , blinden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni