Van diefstallen en overvallen, tot een voortdurende opkuis van urine. Het restaurant Entre Nous van de Italiaanse Sara Lenzi aan het Zuidstation heeft afgezien van de drugs- en onveiligheidsproblemen in en rond het station, die deze zomer tot een climax kwamen. De federale regering greep in, maar volgens Lenzi waren dat vooral 'media-acties': enkele dagen later was het weer hetzelfde liedje. "We vinden het shockerend dat niemand ingrijpt."
Entre Nous aan Zuidstation blikt terug op intens jaar: 'Politieoptredens niet toereikend'
Lees ook: Politiezone Zuid pakt acht verdachten op en neemt voor 425.000 euro aan goederen in beslag
"Het is in veel opzichten een druk jaar geweest", schrijft Lenzi dinsdag in een Facebookpost. "De zomermaanden waren bijzonder moeilijk. We hebben een reeks diefstallen en overvallen gehad, ons terras is meerdere keren vernield, onze grondcontainers zijn omgestoten en onze planten zijn ontworteld. We hebben honderden liters bleekwater gebruikt om van de voortdurende urinegeur af te komen", gaat het onder meer nog verder.
Het is een kwestie van doorzettingsvermogen, legt Lenzi uit. En dat allemaal om haar plekje in de stad leefbaar te houden. Een pauze drong zich op, om dan na de kerstvakantie haar "zevende jaar met dezelfde glimlach" te starten.
Waarom was het een moeilijk jaar?
Lenzi: "De situatie was deze zomer echt onhoudbaar. Sinds mei en juni is de drugsproblematiek erger dan vorige jaren. Je had altijd wel de problemen in Brussel-Zuid, maar nu heeft zich dat verspreid naar de buurt errond. Bovendien was de situatie nooit van die orde dat we mensen op klaarlichte dag in het midden van het plein drugs zagen consumeren."
"Er werd ook constant aan en naast ons terras geürineerd. We hebben het wel duizend keer aan Net Brussel gemeld, maar er gebeurde niets. We moesten het telkens zelf opkuisen. Het kost allemaal veel tijd en energie, dit terwijl wij een hoge terrastaks betalen."
"We vinden het shockerend dat niemand hier ingrijpt, zelfs de straatvegers van de gemeente gaven er de brui aan. Het gaat hier dan ook vaak om gevaarlijk afval dat druggebruikers achterlaten: flessen ammoniak, lachgascapsules en -flessen, drugnaalden... Het is hallucinant."
Is er iets veranderd sinds deze zomer?
"Nu het kouder is, is het intussen wel kalmer. Er zijn minder mensen buiten en we hebben ook geen terras meer."
"Maar slechts een paar dagen na de netheidsacties van de federale regering deze zomer was het weer als ervoor. We zagen druggebruikers en de criminaliteit misschien even meer naar Merode en de Hallepoort trekken, maar het probleem heeft zich op die manier enkel verplaatst. Een paar dagen na de acties zagen we iedereen weer op straat. Het heeft tot niets gediend. Het probleem zit ook veel dieper, het drugprobleem is een sociaal probleem, en dat moet aan de wortel aangepakt worden."
Wat moet er gebeuren?
"Het politieoptreden moet constanter zijn, het is nu niet toereikend. Tijdens de netheidsacties hebben we die grote politieaanwezigheid gezien, en dat was een zeer goede zaak. Maar het was anekdotisch en vooral enorm gemediatiseerd."
"De problemen blijven dezelfde: er is niet genoeg politiepersoneel om de buurt onder controle te houden. Zo hadden we de politie eens gebeld omdat twee mannen vlak naast ons een vrouw lastig vielen terwijl ze samen drugs gebruikten. Er kwamen twee politiemannen op af, maar terwijl ze dit aan het afhandelen waren werd intussen iemand met een mes overvallen. Twee agenten voor een dergelijke explosieve situatie is niet genoeg. Maar we proberen altijd de politie te bellen, zodat de voorvallen tenminste in de statistieken terechtkomen."
"We hebben ook snellere interventies nodig. Zo werd een zware, dure carbonfiets voor onze ogen gestolen, terwijl die goed vastzat aan ons terras. Ik en een collega zijn er meteen achtergelopen, en we hebben de fiets gelukkig ook terug kunnen pakken, maar op zulke momenten kun je niet wachten op de politie."
Tot slot, wat mogen we jou wensen in het nieuwe jaar?
"Meer veiligheid en properheid. Hopelijk ook nog steeds genoeg klanten en dat ik het nog met plezier mag doen."
Lees meer over: Samenleving , Zuidstation , politieacties , Annelies Verlinden , Alexander De Croo , Entre nous , politiezone Zuid