Michel Draguet, directeur Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK)

| Michel Draguet, directeur Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB).

In de kijker

Evaluatie directeur Koninklijke Musea voor Schone Kunsten enkele weken uitgesteld

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
30/01/2023

De evaluatie van Michel Draguet, de directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB), wordt met 15 à 20 dagen uitgesteld, zodat ook de recente getuigenissen in de media onderzocht kunnen worden. “Het is nu aan mij om meningen, geruchten en concrete, objectieve feiten uit elkaar te houden”, zegt Arnaud Vajda, die Draguet moet evalueren.

Het rommelt al een tijdje binnen de KMSKB. Kop van jut is Michel Draguet, die een autocratische bestuursstijl, pesterijen en wanbeheer wordt verweten. In december 2022 ondertekenden 31 personeelsleden een open klachtenbrief.

Preventiedienst Empreva startte een analyse, maar de resultaten worden pas in juni verwacht. Dat terwijl het mandaat van Draguet nu geëvalueerd wordt, en tot een mogelijke verlenging kan leiden. Heel wat personeelsleden zijn dan ook bang dat het mandaat verlengd wordt zonder dat met hun grieven rekening wordt gehouden.

Getuigenissen

Om de druk hoog te houden, verschenen vandaag, maandag, opnieuw getuigenissen op de website van RTBF. Zo zou Draguet regelmatig mensen publiekelijk beledigen. "Op een vergadering vroeg hij me of ik achterlijk was. Hij had het helemaal gehad met mij en mijn afdeling, waarmee het altijd iets was”, getuigt een personeelslid, ook aan onze redactie.

“Intimidatie is zijn stokpaardje”, zegt Marc*, een andere getuige. “Daarbij wordt dan van mensen dingen gevraagd die niets met hun functie te maken hebben, worden ze vervolgens bedreigd met ontslag als ze die dingen niet willen doen en krijgen ze 's avonds laat nog berichten, doorgaans gevolgd door een officiële waarschuwing, die bij enkele personeelsleden al daadwerkelijk tot ontslag leidde.”

Zelfevaluatie

De getuigenissen bereiken de media op het moment dat Draguet, na bijna 18 jaar aan het hoofd van de KMSKB, voor een vierde mandaat gaat. Zo’n verlenging volgt automatisch als die evaluatie ‘uitzonderlijk’ is.

Het gaat daarbij om een zelfevaluatie, aangevuld met een gesprek met Arnaud Vajda, de topman van Belspo, de Programmatorische Federale Overheidsdienst Wetenschapsbeleid, waar de KMSKB onder valt. Personeelsleden vreesden dat Vajda de huidige perikelen niet kon of mocht meenemen in zijn evaluatie. Maar dat blijkt nu wel het geval.

Het evaluatiegesprek, dat vrijdag 3 februari gepland stond, wordt er zelfs voor uitgesteld. “Gezien de informatie die in de media werd vrijgegeven, en overeenkomt met wat een delegatie van personeel en vakbonden me vorige week heeft meegedeeld, moet een reeks aanvullende verificaties worden verricht”, zegt Vajda aan BRUZZ. “De onthullingen in de media maken immers deel uit van de elementen die een rol spelen bij de definitieve evaluatie van het huidige mandaat van Michel Draguet.”

Concreet zal Vajda nu onderzoeken of de verwijten gegrond zijn. “Het is aan mij om meningen, geruchten en concrete, objectieve feiten uit elkaar te houden”, zegt hij. Daarvoor geeft hij zichzelf nog 15 à 20 dagen extra.

Dermine beslist

Het evaluatiegesprek dat daarna zal plaatsvinden, leidt tot een advies aan staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine (PS), die finaal beslist. Doorgaans is dat louter een bekrachtiging, maar omdat Draguet een PS-etiket draagt, vreest het KMSKB-personeel dat Dermine hem een hand boven het hoofd zal houden, en een eventuele negatieve evaluatie zal overrulen.

De woordvoerder van Dermine wil daar niet op vooruit lopen, maar nuanceert wel het een en ander. “Áls de staatssecretaris van het advies zou afwijken, dan moet hij dat motiveren. Sowieso volgt de staatssecretaris dit dossier van nabij op, evenwel zonder te interfereren. Maar voor ons is het duidelijk: het belang van de medewerkers staat voorop.”

Geen formele klacht

Draguet verdedigt zich door te wijzen op het personeelstekort, dat tot een hoge werkdruk leidt. Ook relativeert hij de verwijten aan zijn adres. “Die horen bij deze functie”, zegt hij aan RTBF. “Ik heb mij soms kwetsend uitgelaten en daar heb ik spijt van. Ik ben rechttoe rechtaan, en als er iets fout loopt, zeg ik het (…) maar dat wil niet zeggen dat ik hen mishandel.”

Komt daarbij dat de enige twee formele, individuele klachten niet tegen Draguet maar tegen twee personeelsleden zijn ingediend. Dat er geen klacht loopt tegen Draguet is uit angst voor represailles, zeggen verschillende bronnen. Maar er zijn ook anderen die het werk van Draguet verdedigen, en wijzen op de hogere bezoekerscijfers en het gezonde economische beleid van de musea, die een voor een zelfbedruipend dienen te zijn. Dat hij daarbij een bullebakstijl hanteert, nemen ze voor lief, al moet gezegd dat het vooral de personeelsleden zijn die weinig in contact komen met hem, er zo over denken.

De klachten zijn trouwens helemaal niet nieuw. Al in 2014 was er een intern rapport waarin het personeel haar beklag deed over het beleid van Draguet. En in 2011 legde Draguet dat personeel zelfs een zwijgplicht op, nadat er medewerkers zich kritisch hadden uitgelaten over zijn ‘schrikbewind.’

* Marc is een schuilnaam, zijn echte naam is bekend bij de redactie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni