Michel Degueldre, voorzitter Samusocial

| Michel Degueldre, ex-voorzitter van Samusocial, heeft er nog steeds een voet tussen de deur.

Ex-voorzitter nog niet helemaal uit beeld bij Samusocial

TDN
© BRUZZ
23/10/2018
Updated: 24/10/2018 16.21u

Michel Degueldre, een van de spilfiguren in het schandaal rond Samusocial, heeft nog steeds een voet tussen de deur bij de Brusselse daklozenorganisatie. De voormalige voorzitter streek bijna 30.000 euro aan zitpenningen op en bedreigde ook twee journalisten en een Brussels parlementslid, maar zit wel nog in de algemene vergadering van Samusocial.

Net voor het schandaal rond de daklozenorganisatie in juni 2017 aan het licht kwam, stuurde Degueldre een opvallende mail naar zijn communicatieverantwoordelijke. Op dat moment schreven Le Vif en RTBF over de mogelijke wantoestanden in de daklozenorganisatie.

Afpersing en 30.000 euro

In die mail vroeg Degueldre "een diepgaand onderzoek naar het leven, de studies, gewoontes, overtuigingen, vrienden, familie van de twee sterjournalisten van Le Vif en RTBF en van het Ecolo-parlementslid". Die laatste was Alain Maron, die zich al enkele maanden verdiepte in het dossier. Degueldre gaf zijn fout wel toe in de onderzoekscommissie.

Op de koop toe zou Degueldre bijna 30.000 euro aan zitpenningen opgestreken hebben. Toen het schandaal uitbrak, was het de logica zelve dat Degueldre zijn voorzitterschap zou afstaan. Ook die andere spilfiguren, Yvan Mayer en Pascale Peraïta, zetten een stap terug. (Lees verder onder de video)

Algemene vergadering

Toch behield Degueldre een van de zeven plekjes in de algemene vergadering, zo vernam RTBF. Dat orgaan heeft geen bestuursmacht, komt slechts sporadisch samen en oefent vooral een controlerende functie uit.

"Degueldre wilde niet opstappen, al had hij dat vanuit moreel standpunt wel kunnen doen", verklaart minister Céline Fremault, die de schoonmaak bij Samusocial leidt. "En we kunnen hem ook niet zomaar aan de kant schuiven, aangezien Samusocial een private vzw is."

Weigert terugbetaling

Volgens de RTBF zou de man zich heel coöperatief opstellen en heeft hij een rol te spelen in de overgang naar een moderne, transparante organisatie. Toch betaalde Degueldre de 15.000 euro die Samusocial hem terugvroeg nog niet.

"De onderzoekscommissies vroeg een deel van het illegaal verkregen bedrag terug aan Degueldre. Zijn positie binnen de algemene vergadering wordt moeilijk als hij weigert dat te betalen", reageerde Alain Maron (Ecolo), die ook lid is van de onderzoekscommissie naar Samusocial.

Groen-parlementslid Arnaud Verstraete vindt het in een reactie "bijzonder merkwaardig, stuitend en onverdedigbaar" dat de gewezen voorzitter nog steeds lid is.

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Samusocial , Michel Degueldre , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni