In de onderzoekscommissie naar Samusocial trekt woensdag een korte mail van voorzitter Michel Degueldre de aandacht. Daarin vraagt hij aan de communicatieverantwoordelijke van de organisatie naar "een diepgaand onderzoek naar het persoonlijke leven" van journalisten van Le Vif en RTBF en naar dat van Ecolo-parlementslid Alain Maron. "De tijd van vriendelijkheden is voorbij", klinkt het net voor het schandaal rond Samusocial losbarstte.
Voorzitter Samusocial vroeg 'diepgaand onderzoek' naar journalisten
Lees ook: 340 extra opvangplaatsen bij Samusocial
De mail van Degueldre is gericht aan de communicatieverantwoordelijke en aan drie operationele directeurs van de daklozenorganisatie. In de mail vraagt hij "een diepgaand onderzoek naar het leven, de studies, gewoontes, overtuigingen, vrienden, familie van de twee sterjournalisten van Le Vif en RTBF en van het Ecolo-parlementslid".
Verder schrijft de voorzitter nog dat hij "graag beter zou willen begrijpen wat de motivatie, de linken en eventuele ambities zijn van deze personen". Hij beëindigt de mail met te stellen "dat het tijdperk van de vriendelijkheden voorbij is".
'Maffiose praktijken'
De mail dateert van 25 mei. Op dat moment komen beide genoemde media naar buiten met de eerste berichten over de mogelijke wantoestanden in en het gebrek aan informatie over de daklozenorganisatie. Daarbij kregen ze de hulp van Alain Maron, het Brussels parlementslid van Ecolo dat zich al enkele maanden aan het verdiepen is in het dossier. Ook voormalig burgemeester Yvan Mayeur en Pascale Peraïta maken dan nog deel uit van het bestuur van Samusocial.
In een reactie aan de RTBF reageert Maron verbaasd op de mail. "Dit zijn maffiose en sektarische praktijken", zegt hij. "De woorden zijn ook bijzonder duidelijk. Hoe moet deze mail anders geïnterpreteerd worden dan het moedwillig willen besmeuren van de reputatie van deze twee journalisten en mijzelf?"
Directieleden waren zelf geschokt
De directieleden die in CC stonden in de bewuste e-mail, werden ook meteen op de rooster gelegd in de onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels parlement. Administratief en financieel directeur Aurélien Doffigny, operationeel directeur Gregory Polus, en pedagogisch directeur Laurence Bourguignon verklaarden allen dat ze zelf geschokt waren over de mail en niet waren ingegaan op het verzoek.
Ook communicatieverantwoordelijke Christophe Thielens, aan wie de mail van de voorzitter gericht was, laat ondertussen weten dat hij evenzeer verbaasd was door de mail van Degueldre en geen gevolg heeft gegeven aan zijn verzoek. Dat bewijst ook een mail die hij aan de RTBF overmaakte, waarin hij stelt dat "niet de personen het probleem zijn, maar de vele vragen en feiten (rond Samusocial, red.) die onbeantwoord blijven".
Samusocial
Lees meer over: BRUZZ 24 , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.