Een filmpje met de getuigenis van Paul Sobol, een Brusselse Auschwitz-overlever, is op korte tijd al bijna 150.000 keer bekeken. "Ik had nooit gedacht dat dit zoveel gedeeld zou worden. Het gaat over de dood en de liefde, en dat raakt mensen blijkbaar", zegt de maker van de video.
Filmpje over Brusselse Auschwitz-overlever gaat viraal
De intussen 93 jaar oude Paul Sobol woonde in de Marollen tot de Duitsers Brussel binnenvielen, waarna hij met zijn ouders, broer en zus onderdook in Elsene. Hij leerde er Nelly, de liefde van zijn leven, kennen, maar werd op 13 juni 1944 opgepakt door de Gestapo.
Samen met de rest van het gezin werd hij op de laatste trein vanuit België naar concentratiekamp Auschwitz gezet. Alleen hij en zijn zus overleefden het kamp. Sobol keerde terug naar Brussel en trouwde met Nelly.
Zijn verhaal deelde hij al in 2015 met de voorganger van BRUZZ. Voor de camera van Brusselaar Gaspard Giersé getuigde de Auschwitz-overlever opnieuw over zijn jeugd. Giersé deelde het filmpje op 1 november op Facebook. Intussen werd de video al bijna 150.000 keer bekeken.
"Gisterenavond had ik nog 100.000 views. Dit had ik niet verwacht", zegt Giersé. Hij maakte het filmpje in het kader van een project met als naam Fix de Mémoire. "Dit was al het derde filmpje in de reeks, maar de twee eerste video's waren een beetje amateuristisch. Ik wilde een pedagogische video maken, en zocht daarvoor een getuigenis van een Belgische Auschwitz-overlever."
'Dood en liefde'
Via Youtube vond Giersé een twintig jaar oude getuigenis van Paul Sobol. "De man en zijn verhaal vond ik fascinerend", aldus Giersé. Hij zocht Sobol op om hem zelf te interviewen. "Het is een buitengewone, eenvoudige man. Hij is vrijgevig en kent geen haat", zegt Giersé over de ontmoeting met de Auschwitz-overlever.
Het filmpje werd onder meer gedeeld op de Facebookpagina van Stéphane Bern, volgens Giersé 'dé ster binnen de Franse geschiedeniswereld'. "Het filmpje wordt dan ook veel in Frankrijk bekeken", zegt hij. "Pauls getuigenis gaat over de dood en over de liefde, en dat raakt mensen blijkbaar."
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Samenleving , Auschwitz , holocaust , paul sobol
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.