Frieten bij Zoila
Martin heeft met zijn kraam zowat de ronde van het Sint-Joostplein gedaan, vóór de kerk, naast de kerk,... De gemeente wou per se een opvolger, maar wilde niet over één nacht ijs gaan. Schepen van Middenstand en Toerisme Eric Jassin (CDH) liet een compleet lastenboek opstellen. De kwaliteit van het frietvet (verplicht honderd procent rundsvet) en de herkomst van de aardappels (bintjes uit volle grond) moesten boven elke verdenking staan.
De scepter wordt nu overgenomen door Zoila Palma Altamirano, een Ecuadoraanse die al acht jaar in België woont. Vroeger werkte ze in Spanje in de landbouwsector. Met de 'erfenis' van Martin realiseert doña Zoila een oude droom: een eigen zaak. Ze volgt daarnaast ook de opleiding 'horeca, handel en management'.
Pleinvrees
Tijdens de plechtige opening van de friterie, afgelopen week, werd het eindproduct unaniem goedgekeurd. Naast frieten worden er ook balletjes, jachtbrochettes en frikadellen bereid; alcohol wordt bij Zoila niet geserveerd.
Onvermijdelijk zijn er ook wanklanken. "De heraanleg van het Sint-Joostplein is een miskleun," zegt iemand. "De straatstenen worden spekglad als het maar een beetje regent. En nu hébben we een open ruimte, waarop een bejaarde zich weliswaar niet waagt bij regenweer, en die plamuren ze dan vol: twee bushokjes, een bloemist, een kiosk. En dan dat kot," klinkt het. Maar ook: "De frieten zijn echt lekker."
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.