De politieke meerderheid in Elsene heeft gisterenavond een speciale commissie opgericht die zich gaat buigen over het voorstel voor een gedenkplaat ter ere van Patrice Lumumba op het Bolwerkplein. Het idee is afkomstig van een burgerplatform dat oorspronkelijk het volledige plein naar de eerste premier van Congo wilde vernoemen.
Moïse Essoh van het Collectief ter Herinnering van het Koloniale Verleden en de Strijd tegen Discriminatie kan zich vinden in het voorstel om in plaats van een heel plein slechts een gedenkplaat te onthullen ter ere van oud-premier van Congo Patrice Lumumba.
“Dit bewijst dat de druk die we de laatste jaren hebben uitgeoefend niet voor niets is geweest. Het is belangrijk dat de naam van Lumumba zichtbaar wordt in het straatbeeld. We wilden inderdaad het hele Bolwerkplein vernoemen naar de oud-premier, maar deze gedenkplaat kunnen we zien als een eerste stap daarnaartoe.”
Toch is het nog niet helemaal zeker of het eerbetoon er ook werkelijk komt. “Het monument zal zich bevinden op de grens met de Stad Brussel en een deel van het Bolwerkplein is privé”, zo zegt gemeenteraadslid voor Ecolo Ken Ndiaye aan RTBF.
“Er zal dus met beide partijen nog heel wat onderhandeld moeten worden alvorens er een stemming komt in de gemeenteraad. Het belangrijkste is evenwel dat het gedeelde koloniale verleden door dergelijke initiatieven niet verloren gaat.”
Wie was Patrice Lumumba?
Patrice Lumumba werd geboren in 1925 en zou in 1960 de eerste premier van de Democratische Republiek Congo worden. De legislatuur van Lumumba werd gekenmerkt door politieke onrust met onder anderen de onafhankelijkheid van de provincie Katanga onder leiding van Moïse Tshombe en het deloyale beleid van Mobutu als kolonel van het leger. Die laatste plaatste Lumumba eerst onder huisarrest en veroordeelde hem daarna zelfs tot een leven achter de tralies.
Op 17 januari 1961 werd hij uit de militaire gevangenis in Thysstad nabij Leopoldstad weggebracht naar een 'veiligere' opsluitingsplaats in Katanga. Diezelfde nacht nog zou Lumumba samen met zijn twee kompanen geëxecuteerd worden. De omstandigheden van zijn dood zijn nooit volledig opgeklaard. Begin deze eeuw gaf België wel toe ‘onmiskenbare verantwoordelijkheid te hebben gehad in de gebeurtenissen die tot Lumumba's dood hebben geleid’.
Lees meer over: Elsene , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.