Gezien: honderdtal betogers vraagt aandacht voor ecocide

GR, RF
© BRUZZ
27/06/2021

Een honderdtal betogers is om 15 uur vertrokken aan de Kunstberg voor een optocht door Brussel om aandacht te vragen voor de ecocide, ofwel het bewust toebrengen van schade aan ecosystemen door de mens. De manifestanten eisen van de Belgische regering om 'volmondig ja te stemmen bij het Internationaal Strafhof van Den Haag om van ecocide een misdaad te maken'.

Organisator van de betoging 'Ecocide march' had via Facebook de deelnemers gevraagd om zich te verkleden in rechter, advocaat of een vervuilend bedrijf om hun eis kracht bij te zetten.

Verschillende actievoerders hebben gehoor gegeven aan die oproep. De optocht is om 15 uur van start gegaan aan de Kunstberg en eindigt aan het Breughelplein, vlakbij het Justitiepaleis.

"Mensen en bedrijven die zwaar schade toebrengen aan het milieu moeten nu niet meer dan een boete of een schadevergoeding betalen," zegt Johanna Vandenbussche van Rise for Climate. "Dat is te gemakkelijk, de straffen moeten zwaarder zijn."

'Bedrijfsleiders moeten ook gevangenisstraffen kunnen krijgen'

Er is volgens de betogers sprake van ecocide als ecosystemen vernietigd worden of massale schade lijden en als er sprake is van ernstige schade op grote schaal aan de natuur, die economische, klimatologische en humanitaire rampen kan veroorzaken.

"Het misdrijf bestaat nog niet en is nog niet opgenomen in het Belgisch of internationaal strafrecht," zegt Vandenbussche. "Wij pleiten ervoor om dat wel te doen, en een aantal topjuristen hebben een tekst geschreven die als basis voor zo'n wet kan dienen. Een bedrijf dat nu zware milieuschade veroorzaakt, krijgt hoogstens een boete die een peulschil vertegenwoordigt van zijn winst. Zorg je ervoor dat de bedrijfsleiders ook gevangenisstraffen riskeren, dan zullen ze wel milieubewuster gaan optreden."

De tijd dringt ook voor zo'n wet, vinden de actievoerders: "Bedrijven kappen nog steeds duizenden bomen in het Amazonewoud, vervuilen nog steeds op industriële schaal. Maar de natuur die ze daarbij vernietigen vormt de laatste buffers die we hebben tegen de klimaatopwarming. We kunnen nu echt niet langer meer wachten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni