De negentien Brusselse gemeenten hebben in het afgelopen half jaar in totaal 1.146 personen geïdentificeerd die als nieuwkomer een verplicht inburgeringstraject moeten afleggen. Dat blijkt uit cijfers die Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij bevoegd Brussels minister Alain Maron (Ecolo).
In half jaar meer dan 1.000 verplichte inburgeringstrajecten voor Brusselse nieuwkomers
Wie nieuw is in een Brusselse gemeente kan bij de afgifte van de verblijfsvergunning een verplicht inburgeringstraject opgelegd krijgen. Deze nieuwkomer heeft dan zes maanden de tijd om dat traject te volgen. Voorlopig hebben van de 1.146 personen die sinds 1 juni 2022 geïdentificeerd werden slechts 234 personen zich ingeschreven voor een inburgeringstraject.
"Ik reken erop dat ook de controle- en sanctiemechanismes correct zullen werken, nu we zien dat toch nog lang niet iedereen zich al effectief ingeschreven heeft", stelt Debaets.
Het grootste deel van deze nieuwkomers, 83 procent, kiest om het inburgeringstraject te volgen in het Frans, terwijl slechts een klein deel voor het Nederlands kiest. De nieuwkomers zijn in twee derde van de gevallen vrouwen.
Leeftijd en nationaliteit
Wat betreft de leeftijd is de helft van deze personen tussen 31 en 45 jaar oud, bijna een derde is tussen 18 en 30 jaar oud en een zesde is ouder dan 45 jaar. De personen die zich al hebben aangemeld, hebben 48 verschillende nationaliteiten, waarbij Marokkaans, Braziliaans, Japans en Turks de meest vertegenwoordigd zijn.
De Brusselse gemeente waar de meeste inburgeringstrajecten worden opgelegd is Anderlecht (196), gevolgd door Schaarbeek (117) en Molenbeek (106). In Jette (18), Watermaal-Bosvoorde (13) en Sint-Agatha-Berchem (3) liggen die aantallen het laagst.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Bianca Debaets , Alain Maron , Agentschap Integratie en Inburgering