'Heizel mag geen lunapark worden’

TDN
© BRUZZ
13/07/2019
Updated: 13/07/2019 11.43u

| Sinds enkele jaren gaat Couleur Café door in het Osseghempark.

De voorbije jaren groeide de Heizelvlakte uit tot een culturele en toeristische trekpleister van formaat. Vooral in de zomer, met onder meer Couleur Café en Vuurwerk in Laken, gebeurt er heel wat onder de bollen van het Atomium. Nu er ook plannen zijn om de Zuidfoor en muziekfestival Les Ardentes naar de Heizel te halen, trekken wijkcomités aan de alarmbel. “De buurtbewoners zijn al die overlast beu. Het mag hier geen lunapark worden.”

Jaarlijks strijken zo’n 5 miljoen bezoekers neer op de Heizel, voor uiteenlopende doeleinden. Zo zijn er de beurzen en expo’s in de Paleizen, maar ook de muziekconcerten in Paleis 12 en het Koning Boudewijnstadion. In het Osseghempark gaan de festivals Couleur Café en Brosella door. Recent was de Heizelsite hét epicentrum van de Grand Départ in Brussel, en straks vinden er heel wat Open Airs plaats.

“Toen we hier kwamen wonen, wisten we dat er regelmatig festiviteiten plaatsvinden. Wij zijn dan ook niet tegen een bruisende Heizelvlakte, maar voor ons gaat het de verkeerde kant uit. Er is een inflatie van evenementen. Willen we en kunnen we dit allemaal nog slikken?”, poneert Jean-Charles Verhaeghe van wijkcomité Houba-Sobieski-Heizel.

De Heizelvlakte is de groene long van het noorden van Brussel. Een evenement van zes weken hoort hier niet.

Buurtbewoner Jean-Charles Verhaeghe

De buurt maakt zich dan ook grote zorgen over de waarschijnlijke verhuis van de Zuidfoor naar het Atomium. Door de werken die volgend jaar van start gaan in het kader van metro 3, is er eigenlijk niet genoeg plaats meer op de Zuidlaan. Brussel-Stad bestudeert nog andere opties, maar de Heizelvlakte is de meest logische piste.

“Dat evenement duurt zes weken en lokt anderhalf miljoen bezoekers per zomer, met nachtelijk lawaai tot twee uur ’s nachts en afval als gevolg”, windt Verhaeghe zich op. “De Heizelvlakte is behalve een toeristische zone ook een natuurzone, waar buurtbewoners tot rust komen. Het is de groene long van het noorden van Brussel. Dat is moeilijk te rijmen met een evenement dat zes weken duurt.”

Verhaeghe noemt de bekerfinale in het Koning Boudewijnstadion als voorbeeld. “Supporters worden daar in fandorpen gedropt, zonder omkadering. Dat zorgt voor een oorlogsgebied: overal zijn er wildplassers, er is geen politie en er blijft een enorme afvalberg achter. Op die manier mogen evenementen niet georganiseerd worden”, zegt Verhaeghe.

14-2-2006 Heropening van het gerenoveerde atomium.

| Het Osseghempark aan de voet van het Atomium.

Ook de auto zorgt er voor veel overlast. Autobestuurders rijden er via de A12 meteen binnen in de woonwijken, waar ze zich dan ook overal en nergens parkeren. “Het gebeurt heel vaak dat onze straten dichtgeslibt zijn. Het beste voorbeeld daarvan is het vuurwerk op Oudejaarsavond. Om 23.00 uur parkeren mensen zich overal en er is totaal geen organisatie.”

Volgens André Verloes van wijkcomité Verregat heeft de ontwikkeling van het Heizelplateau als evenementenzone te maken met het wachten op het NEO-project, dat jaarlijks nog eens 10 miljoen bezoekers extra zal aantrekken. “De stad Brussel maakt van de plaats die daardoor tijdelijk vrij is gretig gebruik. Wij vinden dan weer dat er meer ademruimte moet komen voor de bewoners.”

“De mensen zijn het beu dat al die evenementen op dezelfde plaats worden georganiseerd, alsof het een groot lunapark is geworden”, gaat Verloes voort. “De buurtbewoners hebben ook recht op die ruimte, zodat kinderen en gezinnen er kunnen spelen in het groen. Schaarbeek-Vorming staat leeg. Daar zijn geen buren en hindert de Zuidfoor niemand.”

Overlegcommissie Heizelplateau

Dat de Heizelvlakte kreunt onder de overlast is een understatement, vindt Verloes. Maar voor hem gaat het ook om de manier waarop organisatoren hun evenement invullen. “Brosella gebruikt geen grote versterkers. Maar bij een concert van Rammstein moet er vuurwerk zijn. Dat zorgt voor donderslagen, waar de hele buurt van schrikt en op straat komt om te kijken wat er gebeurt."

Vorig jaar werd een overlegcommissie Heizelplateau opgericht, die alle betrokken bedrijven, organisatoren, politici en buurtbewoners verenigt. Een keer per maand komen zij samen om het te hebben over toekomstige en gepasseerde festiviteiten.

“Dat begint stilaan zijn vruchten af te werpen. Zo kunnen we al op voorhand problemen aankaarten”, aldus Verloes. “Maar over de Zuidfoor willen we zelfs niet spreken. Daar zijn we principieel tegen. Als het er wel komt? Dan gaan we actie ondernemen met alle wijkcomités.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Events & Festivals , Zuidfoor , Couleur Café , Wijkcomité Verregat , Wijkcomité Triangle , Heizelvlakte

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni