Vorige week kondigde de Stad Brussel aan dat er een wijkcontract komt voor de Marollen. In totaal wordt er 27 miljoen euro gepompt in de wijk, maar de plannen worden met gemengde gevoelens onthaald bij de Marolliens. Er werd bijvoorbeeld al een petitie opgestart tegen het wijkcontract. BRUZZ ging poolshoogte nemen in de iconische wijk.
Heraanleg Marollen: 'Ziel van de wijk moet bewaard blijven'
Het nieuwe wijkcontract moet zorgen voor de heraanleg van enkele straten tussen de Hoogstraat en de Blaesstraat, een opknapbeurt voor het Vossenplein en een kringloopwinkel die ook dienst zal doen als opleidingscentrum.
Bijna de helft van de beloofde 27 miljoen gaat naar nieuwe woningen. Dat zullen geen sociale woningen zijn, maar wel zogenaamde publieke woningen. "Dat betekent dat de huur van de woningen ook afhankelijk is van het inkomen van de huurder, net als bij sociale woningen," legt schepen David Weytsman (MR) uit. De woning is dan wel geen eigendom van het OCMW.
'Verkeerde prioriteiten'
De plannen worden met gemengde gevoelens onthaald in de folkloristische wijk. Enkele bewoners en verenigingen vrezen bijvoorbeeld dat het unieke evenwicht tussen het volkse en hippe karakter van de buurt verloren zal gaan. Ze hebben dan ook een petitie opgestart tegen de plannen, die intussen zo'n 1.700 keer werd getekend.
“Er zijn verschillende pijnpunten,” vertelt Gwenaël Breës, een van de initiatiefnemers van het protest, op het zonnige terrasje van Le Chineur op het Vossenplein. “De mensen zijn onvoldoende op de hoogte en de plannen zijn erg vaag” legt hij uit.
“Bovendien is het beheer van het wijkcontract een ramp," gaat hij verder. "De bevoegde schepen is al drie keer veranderd. Eerst werd het geleid door toenmalig schepen Ans Persoons, na haar ontslag nam David Weytsman het dossier over, en hij wordt nu opgevolgd door Clémentine Barzin,” legt hij uit. "Door die wissels mist het geheel continuïteit."
Ten slotte stelt het wijkcontract volgens Breës de verkeerde prioriteiten. "Waarom wordt er bijvoorbeeld niets gedaan aan de leegstand in de wijk?"
'Karakter wijk moet blijven'
Een beetje verderop, in de Hoogstraat, staan enkele buurtbewoners een sigaretje te roken aan het café L’arrêt 48. Ook zij hebben hun twijfels over de plannen en vrezen dat de huurprijzen de hoogte in zullen gaan.
“Hopelijk zijn de investeringen bedoeld voor de mensen die echt hier wonen. De laatste tijd komen er alleen maar hippe galerieën bij, het is al bijna gedaan met de echte Marollen. Het volkse karakter van de wijk moet absoluut bewaard blijven," klinkt het standvastig.
'Investering is goede zaak'
De uitbater van gordijnenzaak Le Coin Vert op de Blaasstraat is positiever over de plannen. “De stad heeft volgens mij wel goede intenties. Natuurlijk moet de ziel van de wijk bewaard blijven, maar ik geloof dat de unieke folklore van de Marollen niet verloren zal gaan. Het zal wat meer moeite kosten om van deze wijk een tweede Ukkel te maken," knipoogt hij.
Op 28 maart organiseert de Stad Brussel een informatiesessie over de plannen. Alle informatie vind je op deze website.
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Marollen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.