HUB 5 BRUZZ ACTUA 1644

| In de humanitaire hub aan het Noordstation.

Humanitaire hub in Brussel doet ruim 6.500 consultaties in 2018

© Belga
10/01/2019

De humanitaire hub aan het Brusselse Noordstation is in 2018 op 240 dagen 43.663 keer bezocht en heeft 6.520 consultaties uitgevoerd. Dat zegt Pierre Verbeeren, algemeen directeur van Dokters van de Wereld.

De hub is een initiatief uit 2017 van Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Grenzen, Ciré, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Oxfam Solidariteit en BXLRefugees. Migranten kunnen er terecht om juridisch, medisch, sociaal en psychisch begeleid te worden. Een jaar geleden verhuisde de hub van de Frontispiesstraat naar de wijk rond het Brusselse Noordstation.

Ongeveer 82 procent van de bezoekers komt uit crisislanden, zoals Eritrea, Ethiopië, Irak en Syrië. Elke maand voerden dokters in de hub tussen 500 en 800 consultaties uit, goed voor 35 consultaties per dag en vaak meer dan 200 bezoekers.

Vrouwen en kinderen

Pierre Verbeeren benadrukt het belang van het project. "Deze impressionante cijfers bewijzen de nood. We werken met een kwetsbare doelgroep, bij wie we steeds vaker 'straatproblemen' zoals long- en huidaandoeningen constateren." Volgens hem mogen we het mentale aspect ook niet onderschatten. Veel bezoekers hebben last van stress en gewelddadige buien, vaak het gevolg van het harde straatleven waarmee ze geconfronteerd worden.

In 2018 kwamen ook veel vrouwen en kinderen naar de hub. Elke maand zochten een honderdtal vrouwen en kinderen medische hulp. "We moesten moeite doen om ze te zoeken, want ze drukten hun noden niet uit. Elke maand krijgen we ook 100 minderjarigen binnen, dat raakt me wel hard", zo beschrijft Verbeeren het werk van de hub.

Onvoorwaardelijk

Door de aangeboden basisdiensten in de humanitaire hub ziet Dokters van de Wereld het merendeel van de transmigranten passeren. Het systeem werkt enkel omdat het onthaal onvoorwaardelijk blijft en hen tot niets verplicht. "Via die onvoorwaardelijkheid en zonder druk kunnen we een vertrouwensband creëren met mensen die zoveel geweld hebben meegemaakt", verduidelijkt Verbeeren, die een voorstander was van het project maar nu ook pleit voor huisvesting en gesplitste afdelingen.

"Huisvesting zal voor velen waarschijnlijk een te grote voorwaarde zijn, maar ik denk dat het interessant is om het organisationele aspect van dit centrum te mengen met de warmte en vrijgevigheid van burgers."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Humanitaire hub , Dokters van de Wereld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni