De Marokkaanse imam Mohamed Toujgani is niet extremistisch. Dat stelt het controle-orgaan van de Veiligheid van de Staat, het Comité I. De imam is conservatief, heeft in het verleden antisemitische dingen gezegd, maar er zijn onvoldoende aanwijzingen die zijn uitwijzing konden verantwoorden.
Imam Toujgani ‘niet extremistisch’ volgens controleorgaan staatsveiligheid
In januari 2022 beslist toenmalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi (CD&V), om de verblijfsvergunning van de imam te ontnemen. Imam Toujgani, op dat moment op reis naar Marokko, kan daardoor niet terugkeren naar België. De imam speelde destijds een leidende rol in de Al-Khalil-moskee in Molenbeek.
Voor de keuze om zijn verblijfsvergunning in te trekken, beroept Mahdi zich op enkele nota’s van de Veiligheid van de Staat (VSSE). Maar Comité I, het controleorgaan van de binnenlandse veiligheidsdiensten, stelt nu dat die nota’s onvoldoende bewijzen dat de imam een gevaar zou vormen voor de staatsveiligheid. Daarover bericht Le Soir.
In het verleden werden de antisemitische uitspraken van Toujgani al aangehaald. Ook wordt hij als informant geschetst voor de Marokkaanse inlichtingendiensten en ook zijn antiwesterse uitspraken komen naar voren. Maar er zijn weinig concrete bewijzen, stelt het Comité I.
In een van de nota's van de VSSE wordt Toujgani omschreven als conservatief, maar niet als extreem. Sterker nog, Toujgani is iemand die "altijd terrorisme en het gebruik van geweld heeft veroordeeld". Het Comité I benadrukt dat VSSE het tot juli 2019 "niet nodig achtte" om de autoriteiten te waarschuwen over Toujgani.
Totdat Toujgani zijn verzoek om naturalisatie indient en een oude uitspraak opnieuw opduikt in 2019. In een video van tien jaar eerder zei Toujgani, na een recente luchtaanval op Gaza: "Heer, laat het bloed van de martelaren een wapen zijn onder de voeten van de onderdrukkende zionisten, en laat dit bloed een laaiend vuur zijn dat hen verbrandt en een wind die hen kastijdt".
'Politieke beslissing'
Volgens islamologe Corinne Torrekens komt het rapport van het Comité I niet als een verrassing. Ook een andere rechter had eerder al beslist dat de elementen uit het rapport van VSSE onvoldoende reden waren om Toujgani geen verblijfsvergunning te gunnen.
Iemand uitzetten na veertig jaar, is een drastische beslissing. Volgens Torrekens moet een democratisch systeem zich voor een dergelijke beslissing baseren op ernstige fouten. Die ontbreken in het dossier. "Nu lijkt het alsof Toujgani vanwege zijn religie anders wordt behandeld", zegt ze.
Dat is problematisch, denkt Torrekens, omdat dergelijke beslissingen op termijn radicalisering in de hand kunnen werken. "Het versterkt het idee dat voor moslims de rechtstaat niet geldt, want twee maten en twee gewichten."
Toujgani was een belangrijke figuur voor moslims in Brussel en België. Het oordeel van het Comité I sterkt Torrekens in haar idee dat de uitwijzing politiek gemotiveerd was, met als doel een "signaal" te geven.
Dat het een politieke beslissing zou zijn, ontkent de woordvoerder van huidige staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Nicole De Moor (CD&V). "Alle uitwijzingen gebeuren in het licht van de informatie van de partnerdiensten. De procedures zijn juridisch correct gevolgd en afgelopen."
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Mohamed Toujgani