De inwoners van Sint-Joost-ten-Node hebben gemiddeld het laagste inkomen van het land.

Inwoner van Sint-Joost verdient helft van gemiddelde Belg

TDN
© BRUZZ
27/10/2020

Op basis van het gemiddelde inkomen zijn Sint-Joost-ten-Node, Molenbeek en Anderlecht de armste gemeenten van het land. Inwoners van de Brusselse gemeenten verdienen tot de helft minder dan het nationale gemiddelde.

Dat blijkt uit de recentste cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.

De top drie van armste gemeenten op basis van het gemiddelde jaarinkomen kleurt volledige Brussels. Helemaal onderaan die lijst staan Anderlecht (11.786 euro), Molenbeek (10.643 euro) en Sint-Joost-ten-Node. Het gemiddelde inkomen van de Tennodenaren bedroeg anno 2018 amper 9.461 euro. Verder in de top tien treffen we ook Schaarbeek (vijfde plek, 12.389 euro), Koekelberg (zevende, 12.908 euro) en Brussel-Stad (achtste, 13.029 euro).

Hoewel burgemeester Emir Kir de investeringen opstapelt, blijven de inwoners van Sint-Joost dus de armsten van het land. Dat was vijftien jaar geleden ook al zo. Ze verdienen jaarlijks bijna de helft (49,4 procent) minder dan het nationale gemiddelde (18.768 euro). De inwoners van de rijkste gemeente van het land, het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem, verdienen gemiddeld drie keer zoveel (30.439 euro).

Ook binnen het Brussels Gewest zijn de verschillen groot. De rijkste Brusselse gemeente is Sint-Pieters-Woluwe, waar de inwoners gemiddeld een jaarinkomen van 21.253 euro opstrijken. Dat is nog steeds minder dan het jaargemiddelde van de provincie Vlaams-Brabant. Sint-Pieters Woluwe, 144e op de ranglijst van rijkste gemeenten, haalt het voor Ukkel (20.993 euro) en Watermaal-Bosvoorde (20.767 euro).

Kloof tussen Brussel en Vlaanderen

De Vlamingen hebben al langer het hoogste gemiddelde inkomen van het land. Het stijgt opnieuw naar 20.125 euro per jaar, ofwel 7,2 procent boven het nationale gemiddelde. In Wallonië bedraagt het 17.672 euro (bijna 6 procent onder het gemiddelde) en in Brussel 14.668 euro. De Brusselaar moet het met een vijfde (21,8 procent) minder stellen dan de gemiddelde Belg.

Het gemiddeld jaarinkomen van de Brusselaar stijgt, maar minder snel dan dat van de Vlaming. In 2013 bedroeg het jaarinkomen in Brussel nog 13.525 euro. Vijf jaar later verdient de Brusselaar 1.143 euro meer, ofwel een stijging van 8,5 procent. In Vlaanderen nam het inkomen op vijf jaar tijd toe met 10,8 procent. De kloof wordt dus alleen groter.

Met het gemiddelde inkomen wordt het netto belastbare inkomen bedoeld. Het werd berekend op basis van de belastingaangiftes van het aanslagjaar 2019. Het omvat onder meer de beroepsinkomsten, vervangingsinkomens, pensioenen, dividenden, het kadastraal inkomen en onderhoudsuitkeringen. Andere inkomsten zoals kindergeld en leefloon zitten er niet bij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Jans-Molenbeek , Sint-Joost-ten-Node , Samenleving , Sint-Joost-ten-Node armste gemeente , gemiddeld inkomen statbel , statbel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni