Jan Danckaert opent eerste academiejaar als VUB-rector in slachthuis in Anderlecht

Renée Vervaet
© BRUZZ - Belga
27/09/2022

De Vrije Universiteit Brussel heeft haar openingszitting voor het nieuwe academiejaar op gang getrapt in de grote markthal van het slachthuis van Anderlecht. Kersvers rector Jan Danckaert hield een pleidooi voor wetenschap in dienst van het algemeen belang, want dat is volgens hem nodig om de huidige crisissen door te komen.

Vooraleer de rector aan zijn openingsrede begon, werd er hulde gebracht aan zijn twee voorgangers. De VUB nam deze zomer afscheid van zowel Paul De Knop als Caroline Pauwels, nadat ze beiden de strijd tegen kanker hadden verloren. Danckaert heeft nu de taak om hun nalatenschap voort te zetten.

De VUB is en blijft een Urban Engaged University en verbindt zich met de hoofdstad. Net zoals zijn voorgangster Pauwels wordt de opening van het academiejaar daarom op een ongewone plek in de stad gehouden. Danckaert koos voor de imposante en geklasseerde hal van het slachthuis in Anderlecht in de wijk Kuregem.

Als geëngageerde universiteit toont de VUB zich ook begaan met maatschappelijke thema's. Danckaert gelooft in de kracht van de wetenschap in een wereld in transitie en crisis. Hij pleit expliciet voor "science for the public good", wetenschap in dienst van het algemeen belang en ziet 'drie megatransformaties' die de aandacht vragen: de klimaatopwarming, de digitalisering en de wereldorde die onder druk staat.

"Scientia vincere tenebras, door wetenschap de duisternis overwinnen. Vandaag moeten we de VUB-leuze breed opvatten: we overwinnen de duisternis door wetenschap én door iedereen die in wetenschap gelooft", stelt de VUB-rector. "We hebben het licht van de wetenschap zien schijnen tijdens de coronapandemie. We zullen datzelfde veelkleurige licht vandaag en morgen nog meer nodig hebben", vervolgt hij.

Open science

Om wetenschap in dienst te stellen van de samenleving schuift Danckaert vier belangrijke pijlers naar voren. Wetenschap moet 'open science' zijn die wordt gedeeld, wetenschap moet ook kijken naar het niet-meetbare, wetenschap moet haar schaal vergroten door krachten te bundelen, en tot slot moet wetenschap verdedigd worden tegen diegenen die haar aanvallen.

"Als wetenschappers, als universitaire gemeenschap én in de traditie van de Verlichting moeten we alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om de toekomst niet alleen veilig te stellen, maar ook om in de volgende jaren en decennia te zorgen voor een betere wereld", verklaart Danckaert.

De uitdagingen zijn groot, maar de rector ziet mogelijkheden. Hij hoopt dat de Brusselse universiteit een ambassadeur kan zijn van de wetenschap en zo ook van onze toekomst. Daarvoor rekent hij ook op de wetenschappers van de toekomst.

"Als we alles overschouwen, dan kunnen we maar tot één conclusie komen: er is geen betere tijd dan nu om te studeren, geen betere tijd dan nu om aan onderzoek te doen, geen betere tijd dan nu om je te engageren. Nu moet het gebeuren en nu zal het gebeuren. Op u, op ons komt het aan", besluit Danckaert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni