Het antwoord op deze vraag is eenvoudig: het drinkwaterfonteintje op de Oude Graanmarkt is niet verdwenen, al lijkt het soms zo doordat het wat verborgen ligt tussen de grote bomen errond. Het fonteintje op de Nieuwe Graanmarkt, drie minuten verderop, is wel verdwenen, maar al zo’n twaalf jaar geleden.
JOUW VRAAG. Waarom is het drinkfonteintje op de Oude Graanmarkt verdwenen?
Het drinkfonteintje op de Oude Graanmarkt is verdwenen. Waarom?
Het bronzen beeldje dat boven op de fontein stond, werd meer dan twintig jaar geleden ontvreemd en is nooit meer boven water gekomen. “Nadat het beeldje werd gestolen, besloot de Stad Brussel om de fontein te laten afbreken en zo meer plaats te maken voor een basketbalplein,” vertelt Joris De Leeuw van de dienst Stedenbouw van de Stad Brussel.
Beide drinkwaterfonteinen maken deel uit van een reeks ‘Bruegeliaanse drinkplaatsen’, zo staat te lezen in het boek De Fonteinen van Brussel uit 1999. Tussen 1981 en 1984 verschenen twaalf drinkplaatsen met als grootste gemene deler: taferelen uit schilderijen van Pieter Bruegel de Oude. Elke fontein bestaat uit een wateropvangschaal op een voetstuk en een bronzen beeldje. De beeldjes kregen vorm dankzij de twee beeldhouwers Jos De Decker en Jean Roig.
Op de Nieuwe Graanmarkt werd de ‘Vette Keuken’ geplaatst, waarvoor Jos De Decker zich liet inspireren door een burijngravure uit 1563. Een vrouw zit op een koffer terwijl ze haar kind de borst geeft. Een man staat vlak achter haar en eet van een homp brood.
Het fonteintje op de Oude Graanmarkt heet dan weer ‘Hofmakerij’. Jean Roig baseerde zich op een gravure uit 1565 getiteld ‘De Lente.’ Het is een tafereel van een jongeman die zich uitslooft om een meisje te verleiden, waarbij hij haar stevig vastneemt. Of dat effectief hoffelijk te noemen valt, daar mag u zelf over oordelen.
Drinkwaterfonteinen zijn niet meer weg te denken uit het Brusselse straatbeeld. Ze bestaan in allerlei vormen: van eenvoudige mobiele drinkplaatsen tot sierlijke bronzen beelden. Het water dat eruit stroomt, is trouwens vergelijkbaar met het water dat thuis uit uw keukenkraan druppelt. “Het voldoet aan dezelfde hoge normen,” verzekert Saar Vanderplaetsen van Vivaqua.
De vzw Straatverplegers stelde zelfs een kaart op waarop alle drinkwaterfonteinen in Brussel staan aangeduid. De kaart hangt uit in metrostations zodat daklozen, maar ook andere dorstigen, hun weg kunnen vinden naar de voorzieningen. In 2016 werden er 61 fonteintjes geteld. Voor menig voorbijganger is het een oase tijdens warme dagen, maar ook voor daklozen is het belang ervan niet te onderschatten. “Voor hen is het vaak een van de weinige toegangsmogelijkheden tot gratis drinkwater,” zegt De Leeuw nog.
Dorstige kunstliefhebbers kunnen dus nog steeds terecht op de Oude Graanmarkt voor een verfrissende slok onder het toeziend oog van een vlijtige verleider. Dat Brussel bruist van drinkwaterfonteintjes, kunt u vrij letterlijk nemen. Voor waterdrinkers voor wie het iets meer mag zijn dan een plat watertje, is er op de Keizerinlaan naast het gebouw van Vivaqua een fontein die behalve water op kamertemperatuur en gekoeld water, ook spuitwater serveert. Tsjing! Melissa Abbeloos
VOLGENDE WEEK: Waar kan rechtstreeks van de boer in de stad gekocht worden?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Big City , Oude Graanmarkt , Nieuwe Graanmarkt , drinkfonteintje , drinkwaterfontein
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.