Jouw vraag

BIG CITY. Waarom is Sint-Guido de patroonheilige van de taxichauffeurs?

© BRUZZ
24/02/2022

Net als andere Brusselse gemeenten – denk aan Sint-Jans-Molenbeek of Sint-Pieters-Woluwe – had Anderlecht naar zijn patroonheilige, in dit geval Sint-Guido, vernoemd kunnen zijn. De goede man is ook de patroonheilige van de veehandelaars, de landbouwers, mensen met hevige diarree en de taxichauffeurs. Die laatste twee vragen ongetwijfeld om wat verduidelijking.

Guido kwam uit een niet al te rijk gezin. Hij was een boerenzoon die meehielp op het land. Hij zou al van jongs af aan veel affiniteit hebben gehad met zijn geloof. Hij bad veel en naast zijn werk op het land was hij ook koster. In die hoedanigheid assisteerde hij de pastoor tijdens de misviering en droeg hij mee zorg voor het kerkgebouw. Na een paar jaar besliste hij om voor een carrièreswitch te gaan en werd hij handelaar op de Zenne. Tot hij schipbreuk leed met het bootje waarmee hij handel dreef. Dat bootongeval was voor hem een teken dat hij moest boeten, en hij ging op bedevaart naar Jeruzalem, via Rome. Over die bedevaart deed hij zeven jaar.

"Waarom is Sint-Guido de patroonheilige van de taxichauffeurs?"

Lynn uit Anderlecht

Maar zijn religieuze inspanning en boetedoening draaiden slecht uit. Op de terugweg werd Guido zwaar ziek. Hij haalde Brussel nog net, maar overleed hier aan dysenterie, een zware vorm van diarree. Hij kreeg een eenvoudig graf op het kerkhof van Anderlecht. Niets deed toen vermoeden dat deze man een van de belangrijkste figuren uit de Anderlechtse geschiedenis zou worden.

Veertig jaar na zijn dood speelden er zich vreemde fenomenen af rond zijn graf. Het begon met een paard dat er kwam rusten en korte tijd later bezeten bleek te zijn. Daar bleef het niet bij en nog wat miraculeuze gebeurtenissen later werd beslist dat het graf afgeschermd moest worden. De twee mannen die dat moesten doen, geloofden er niets van en dreven er de spot mee. Dat hadden ze blijkbaar beter niet gedaan, want toen beide mannen kort daarna stierven, bestond er geen twijfel meer voor de buurtbewoners: onder het graf lag een heilig man.

1788 Big City Sint Guido

| De heilige Sint-Guido van Anderlecht.

Pelgrimsoord

Het verhaal deed snel de ronde en mensen kwamen van heinde en ver bidden op het graf. Beetje bij beetje veranderde de plek in de middeleeuwen zelfs in een pelgrimsoord. Omdat de toestroom zo groot werd, werden zijn stoffelijke resten ondergebracht in de kerk, die later zijn naam kreeg en kon worden uitgebouwd door giften van de gelovigen. Het werd een belangrijke bidplaats. Heel wat mensen uit het noorden hielden er halt op hun weg naar Compostela.


De menigte die plots naar Anderlecht kwam, veroorzaakte mee de opleving van dit deel van Brussel. Zijn sterfdag, 12 september, is nog steeds de dag waarop de jaarmarkt van Anderlecht plaatsvindt met de nodige festiviteiten.


Door wat hij meemaakte in zijn leven kwamen mensen er onder meer bescherming vragen tegen dysenterie, maar ook tegen veepest en paardenziekten. Hierdoor werd hij patroonheilige van heel wat beroepen met vee en dan voornamelijk paarden, zoals veehandelaars, landbouwers en koetsiers. Net zoals heel wat andere beroepen, moderniseerde ook het beroep van koetsier door de jaren heen. Duizend jaar later zijn paard en kar vervangen door taxi's in de vorm van auto's, maar Sint-Guido is altijd de patroonheilige gebleven voor iedereen die dat beroep uitoefent. Benieuwd of Uber-chauffeurs ook onder zijn heiligdom vallen

  • VOLGENDE KEER: Waarom is het stadhuis van Brussel-Stad asymmetrisch?

BIG CITY: stel zelf je vraag


Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.

De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.

> Meer over Big City

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni