Big City Kiosk Muntplein 05 BRUZZ ACTUA 1657

| De buvette is al jaren dicht, maar fungeert wel als schouw.

Jouw vraag

JOUW VRAAG. Waartoe dient de kiosk op het Muntplein?

Bettina Hubo, Tim Devriese
© BRUZZ
11/04/2019

De stalen kiosk staat er al een jaar of zeven. Ze verrees bij de heraanleg van het Muntplein in 2011-2012. Voordien stond op ongeveer dezelfde plek een houten barak.

"Waartoe dient de kiosk op het Muntplein?"

Jett uit Beersel

De bedoeling van de heraanleg was het plein zo vrij mogelijk te maken en te ontdoen van alle oude kramen, fonteinen, bloembakken en andere obstakels. Toch stonden er ook drie nieuwe kiosken op de plannen. De twee kleinere zouden fungeren als kraam, bijvoorbeeld voor snoep, terwijl de grootste voornamelijk dienst zou doen als schouw, vertelt Benoît Moritz, de architect van de heraanleg. “Onder het plein zit er namelijk een hoogspanningsstation van Elia. De warme lucht moet geventileerd worden. Voor de heraanleg gebeurde dat via de roosters in het midden van het plein. Dat was niet zo veilig. Daarom hebben we een ondergrondse tunnel gemaakt naar de plek van de huidige kiosk.”

Big City Kiosk Muntplein 07 BRUZZ ACTUA 1657

Behalve als schouw moest de constructie ook fungeren als fietsenstalling en buvette, bijvoorbeeld voor het nieuwe Muntpunt dat in 2013 zou opengaan. Die laatste functie is nooit waargemaakt. Muntpunt had weliswaar een tijdje de concessie. “Maar de ruimte is veel te beperkt om te gebruiken als bar,” zegt Roel Leemans, directeur van Muntpunt. “Na een jaar zijn we ermee gestopt, ook omdat het in verhouding te duur was.” Sindsdien vond de Stad Brussel geen andere concessionaris.

Volgens Moritz klopt het dat de buvetteruimte in de kiosk beperkt is. Maar hij vindt vooral dat de Stad te weinig inspanning heeft gedaan om een huurder te vinden. “Het probleem is dat de vernieuwing van het Muntplein een project was van de PS-CDH-meerderheid die tussen 2006 en 2012 de plak zwaaide. Het volgende college, PS-MR, had geen enkele waardering voor de realisatie van zijn voorganger.”

Meer nog, de kiosken ergerden MR-schepenen Marion Lemesre (Handel) en Geoffroy Coomans de Brachène (Stedenbouw) mateloos. Lemesre had het in de pers over ‘onbruikbare horror’. Binnen de kortste keren liet ze de twee kramen weghalen die waren neergezet op de twee uithoeken van het plein. Volgens Lemesre stonden ze volledig in de weg en belemmerden ze de passage van voetgangers. De grote kiosk, die ondertussen de bijnaam ‘de champignon’ had gekregen, had voor haar part ook mogen verdwijnen, maar dat kon niet vanwege de schouwfunctie.

De buvetteruimte is dus al jaren ongebruikt en ook de nieuwe schepen van Handel, Fabian Maingain (Défi), heeft voorlopig geen plan. “Ze is niet verhuurbaar omdat ze slecht ontworpen is,” zegt hij. “We zullen ons moeten bezinnen over een nieuw project.”

VOLGENDE WEEK: Wat is het kleinste straatje van Brussel?


BIG CITY: stel zelf je vraag

Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie. De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.

Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag in Big City.

Big City

Zet onze journalisten aan het werk en stel ons jouw vraag over Brussel. De populairste vragen van de BRUZZ-gebruikers worden beantwoord in een reportage op een of meerdere BRUZZ-kanalen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Big City , Muntplein , kiosk , Benoit Moritz

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni