Met het Kaaitheater en de oude Citroën-garage in de stellingen, is er aan Sainctelette een immense culturele zone in aanbouw. Het Kaaitheater breidt uit en KANAL-Centre Pompidou wordt een toonaangevend kunstencentrum. Met de afbraak van de Citroën-garage kwamen op de zijgevel van het Kaaitheater de letters 'Luna-theater' tevoorschijn. Die roepen herinneringen op aan een andere tijd, toen er op deze plaats een totaal andere vorm van ontspanning was.
BIG CITY. Was er ooit een gigantisch lunapark aan IJzer?
"Was er ooit een gigantisch lunapark aan IJzer?"
Aan het huidige Saincteletteplein nam het kanaal tot begin twintigste eeuw een bocht. Van daar stroomde het water tot aan de kaaien in het centrum. Het kanaal had Charleroi nog niet als eindbestemming, wel de haven aan de Baksteenkaai en Brandhoutkaai. Dat wilde men begin vorige eeuw anders. De dokken werden gedempt en het kanaal werd vanaf IJzer in een rechte lijn doorgetrokken. Hierdoor kwam er daar best wel wat plaats vrij en dat bood mogelijkheden.
Het eerste idee was een gigantisch openluchtzwembad, maar uiteindelijk inspireerden andere grote steden zoals Parijs, New York en Melbourne de Brusselaars. In die steden waren permanente lunaparken gebouwd. Niet de flikkerende ruimte met grijpmachines die we vandaag kennen, het waren attractieparken die iets weg hadden van zowel een pretpark als een kermis. Denk aan achtbanen, wildwaterbanen, een reuzenrad, maar ook schietkramen of suikerspinnen.
(Lees verder onder de foto)
In 1912 opende het lunapark van Brussel. Sommige ontwerpen waren overgenomen van de wereldtentoonstelling van twee jaar eerder, waar ook een kermis stond. Naast het kermisgedeelte was er op de site een bowlingbaan, een restaurant en een theater. In dat theater vonden zowel muziek als dansvoorstellingen plaats. Zo trad er ooit het beroemde gezelschap Ballets Russes op.
Eerste Wereldoorlog
Twee jaar na de opening van het park brak echter de oorlog uit. De Duitsers bezetten Brussel en legden beslag op het lunapark, dat uiteindelijk sloot in 1916, amper vier jaar na de opening.
Het stond enkele jaren leeg, maar de economische groei bood weer mogelijkheden. Begin jaren 1930 kreeg Brussel er twee iconische gebouwen bij. Aan de ene kant wat we nu kennen als het Kaaitheater, toen onder de naam Lunatheather, een verwijzing naar wat er voordien stond. Door grote werken voor de metro, kwam het leeg te staan.
Aan de andere kant kreeg het theater als buur een bedrijf in bloei, Citroën, dat inspeelde op de naoorlogse economische groei, waar de auto een symbool bij uitstek van was. Er kwam een gigantische garage en een moderne showroom. De wijk kende een periode van bloei. Vandaag is het uitkijken hoe ze met alle toekomstige projecten nog verder zal bloeien.
- VOLGENDE KEER Wat is de link tussen de Basiliek van Koekelberg en Montmartre?
BIG CITY: stel zelf je vraag
Elke week gaat BRUZZ met Big City op zoek naar antwoorden op jouw vragen over Brussel. Vragen allerhande over jouw stad stel je online aan de redactie.
De vraag met de meeste voorkeuren wordt onderzocht en beantwoord.
Ook een vraag over Brussel? Zet onze journalisten aan het werk en stel je vraag via het formulier.
Welke vraag wil jij graag beantwoord zien?
Big City
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Big City , Kaaitheater , Citroëngarage , Kanal Centre Pompidou , Sainctelette , IJzerplein , Lunatheater , lunapark
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.