| Krakerscollectieven hopen een akkoord te sluiten met de eigenaar om er langer te blijven.

Krakers trekken in leegstaand pand in Molenbeek

EC
© BRUZZ
15/01/2021
Updated: 15/01/2021 17.43u

Ongeveer 40 krakers zijn vrijdag een leegstaand gebouw in de Gentsesteenweg in Molenbeek ingetrokken. Met hun bezetting willen ze druk zetten op de eigenaar, zodat die zou gedogen dat er tijdelijk mensen zonder papieren verblijven. De krakers hopen zo opvangplaats te creëren voor de 170 bewoners van een ander, bedreigd kraakpand in Jette.

De actie is georganiseerd door het collectief ‘Solidaire opvordering’, een samenwerking van een tiental organisaties van burgeractivisten en mensen zonder papieren. Datzelfde collectief zette een maand geleden al een bezetting op poten in Sint-Gillis. Met 40 mensen trokken ze toen in een leegstaand gebouw van het OCMW Brussel. Het OCMW besloot die bezetting uiteindelijk te gedogen, en nu wonen ze er met 80 man.

Dat eerste succes heeft de collectieven ertoe aangezet om nog meer leegstaande gebouwen te gaan inpalmen. Ze kondigen nu een zogenaamde ‘campagne van opvorderingen’ aan. “Daarmee tonen we dat we vastberaden zijn om ons tegen de absurditeit in onze stad te kanten, waarin duizenden gebouwen leegstaan, terwijl honderden mensen buiten moeten slapen”, klinkt het in een persbericht.

20210115_KRAAKPAND_GENTSESTEENWEG_COLLECTIEF

| Met zo'n 30 personen trokken ze in het leegstaand pand.

Maar ze richten zich dus niet enkel op publieke leegstand. Het collectief is nu een gebouw van een private eigenaar ingetrokken in de buurt van metrostation Osseghem, in de Gentsesteenweg 552 in Molenbeek. "Het staat al negen maanden leeg en het lijkt erop dat er geen plannen mee zijn", zegt Eka, die deel uitmaakt van de bezetting. Volgens Eka is er nooit een bouwvergunning ingediend en dateert de laatste informatie over de eigenaar in het kadaster van vier jaar geleden. "We weten niet wie de eigenaar is", zegt ze.

Omstreeks half vijf deze vrijdag zijn ze er binnengetrokken met "30 à 40 personen", aldus Eka. "Voornamelijk mensen met papieren."

Hopen langer te blijven

De collectieven hopen nu een akkoord te sluiten met de eigenaar, zodat ze er langer kunnen blijven. "Eens de situatie stabiel is, of als er tenminste geen dreiging meer is dat de politie zou binnenvallen, willen we er meer mensen opvangen", zegt Eka. Ze mikken in het bijzonder op de meer dan 170 bewoners van het kraakpand in de Longtinstraat in Jette. Daar hangt al sinds december een uitzetting boven het hoofd, maar wegens het moratorium op uithuiszettingen is dat telkens uitgesteld.

Longtinstraat 44_kraakpand Damiaanactie

| De krakers willen met hun bezetting een woonoplossing vinden voor de 170 bewoners van de Longtinstraat 44 in Jette, een ander kraakpand.

De situatie van de bewoners van de Longtinstraat is precair. De eigenaar van hun huidig onderdak, vzw Damiaanactie, noemde de woonomstandigheden gevaarlijk en kreeg van de rechter gelijk. Maar aangezien de meeste bewoners geen papieren hebben en ook niet van plan zijn om asiel aan te vragen in ons land, wist de politiek niet wat te doen.

Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) verwees hen door naar de wettelijke asielprocedures, Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) drong telkens aan op verder overleg en minister Alain Maron, die in Brussel bevoegd is voor daklozenopvang, vond geen degelijk alternatief. Uiteindelijk gaf ook burgemeester Hervé Doyen (CDH) van Jette het op. "Er is geen ander gebouw in onze gemeente beschikbaar dat groot genoeg is", zei hij.

20210115_KRAKERS_GENTSESTEENWEG_MOLENBEEK

| Het pand staat al negen maanden leeg.

Het is nu uiteindelijk een groep burgeractivisten die zelf het heft in handen neemt. Ze doen dat samen met Le Comité, een bewonerscollectief van de krakers in Jette. Hun bedoeling is om het pand op te vorderen, zodat uiteindelijk alle 170 bewoners van de Longtinstraat 44 er terecht zouden kunnen. Op dit moment verhuizen die mensen dus nog niet.

'Prioriteit'

"Er zijn een paar hele grote ruimtes waar je best 200 bedden in kan zetten, maar dat is misschien niet comfortabel", zegt Eka. Het collectief vraagt de overheid daarom om bijkomende middelen vrij te maken, zodat mensen zonder papieren in goede omstandigheden in die leegstaande plekken kunnen wonen.

De collectieven willen met hun opvordering een uitdrukkelijk signaal geven. “Tijdens de lockdown in de lente van 2020 konden we enkele honderden mensen onderdak bieden door een tiental nieuwe kraakpanden te openen", zeggen ze verder in hun persbericht. Dat soort aparte, solidaire initiatieven willen ze nu duidelijk uitlichten. "Zonder daarbij te denken dat dit voldoende is als structurele oplossing”, klinkt het. “Het is nu aan de overheden om er een prioriteit van te maken. Het recht op waardigheid moet vooropstaan. Wonen is een fundamentele noodzaak."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , krakers , solidaire opvordering , krakerscollectief , Longtinstraat 44 , Le comité

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni