Zanger Jules Jean Vanobbergen, beter bekend als Lange Jojo, zet een punt achter zijn muzikale carrière. Dat laat de 85-jarige zanger dinsdag weten. "Door een heel jaar thuis te zitten heb ik 80 procent van mijn fysieke kracht verloren", zegt hij. "Als je optreedt, moet je er voor de volle 100 procent voor kunnen gaan."
Lange Jojo zet punt achter muzikale carrière
Lees ook: BIG CITY. Is de 'bloodpanch' Brussels?
Jules Jean Vanobbergen werd geboren op 6 juli 1936 in Elsene. Op 3-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste optreden in een bistro in Koekelberg. Dat vertelde hij zelf in zijn in 2015 gepubliceerde biografie.
Zijn kinder- en jeugdjaren bracht hij door in Molenbeek. Op zijn zestiende verliet hij de school om naar de academie te gaan omdat hij schilder wilde worden.
De bijnaam van Vanobbergen, Grand Jojo in het Frans, Lange Jojo in het Nederlands, kreeg hij tijdens zijn schooltijd. Zijn muzikale carrière startte eind jaren 60. Lange Jojo is bekend van populaire hits zoals "On a soif", "Jules César", "Victor le footbaliste" en "E viva Mexico". Dat laatste nummer bedacht hij toen de Rode Duivels in 1986 naar het WK Voetbal gingen in Mexico.
ere-Marollien
Hij werd in 2015 uitgeroepen tot ereburger van Brussel. En in 2016 tot ere-Marollien. De zanger haalde tijdens de ceremonie enkele anekdotes boven uit zijn jeugd in de Marollen.
"Eerst benoemd worden tot ereburger van de stad Brussel en dan tot ere-Marollien: dit is de kers op de taart en ik voel mij zeer vereerd. Ik heb mijn hart verloren aan deze wijk en mijn roots liggen hier. De Marollen zijn deel van onze heerlijke Brusselse folklore die we moeten behouden", zei de zanger.
'Een jaar lang opgesloten'
Lange Jojo heeft beslist om een punt te zetten achter zijn muzikale carrière. "Het is voorbij. Ik wil niet meer op een podium staan. Alle geplande concerten zijn geannuleerd. En ik ga met pensioen", aldus Vanobbergen dinsdag.
Bij Radio 2 ging hij specifieker in op de reden waarom. "Ik ben niet ziek, maar ik heb me (door corona, red.) een jaar lang opgesloten in mijn huis in Groot-Bijgaarden. Ik heb niemand gezien en zat de hele dag in mijn zetel. Daardoor heb ik 80 procent van mijn fysieke kracht verloren. Als je optreedt, moet je er voor de volle 100 procent voor kunnen gaan."
"Ik wil niet tonen aan de mensen dat ik het niet meer aankan", vervolgt hij. "Sommige artiesten blijven tot het bittere einde doorgaan, maar dat is vaak geen fraai zicht. Nee, dan ga ik liever langs de grote poort buiten door er nu mee op te houden. "
Lees meer over: Brussel-Stad , Elsene , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Muziek , de Marollen , Folklore