Analyse

Liefde zoeken in Tinderland

Bettina Hubo
© BRUZZ
14/02/2019

Online dating is geen voorbijgaand fenomeen, zegt onderzoekster Elisabeth Timmermans, die zopas het boek ‘Liefde in Tijden van Tinder’ publiceerde. “Sterker nog, in de toekomst sturen we onze avatar op date.”

Timmermans, die tot vorig jaar in Brussel woonde, onderzoekt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de werking en invloed van Tinder en andere datingapps.

Of er vandaag nog een taboe rust op online dating? “Vroeger werd al vlug gedacht dat online daten iets was voor computernerds en zielenpoten die zelf geen partner konden vinden. Tinder is erin geslaagd dat stigma weg te nemen door er een spelletje van te maken. Links swipen, nee, rechts swipen, ja,” zegt Timmermans.

“Mede dankzij een uitgekiende marketingstrategie met blitse feestjes werd de app in korte tijd heel populair, iets voor de coolkids. En dan waren er de succesverhalen: ‘hij heeft een lief gevonden dankzij Tinder.’”

tinder-opnw

Ondertussen gebruiken bijna alle singles de app, zegt Timmermans. “Jong en oud zitten erop, ook mensen met een relatie. Het is nog altijd de populairste datingapp, ook al gebruiken veel mensen daarnaast ook Bumble, OKCupid of een van de andere drukbezochte datingsites.” In Brussel doet Happn het bijvoorbeeld goed, weet Timmermans. “Die app werkt met je gps-­gegevens. Je ontmoet er mensen die letterlijk jouw pad gekruist hebben.” Ook het chique Inner Circle, de app voor de crème de la crème van de singles waar je alleen op uitnodiging toegelaten wordt, is in opkomst.

Volgens Timmermans werken populaire apps als Tinder en Grindr (voor homo’s) beter in een grote stad als Brussel dan op het platteland. “In de stad zijn er sowieso meer singles, maar de mensen wonen er ook veel dichter op elkaar. Als je opgeeft dat je binnen een radius van een kilometer zoekt, krijg je meteen een hele resem kandidaten gepresenteerd. Op het platteland zijn dat er misschien maar drie of vijf.”

"Tinder wordt in de eerste plaats gebruikt om de verveling te verdrijven"

Elisabeth Timmermans, onderzoeker

Elisabeth Timmermans, onderzoekster

Timmermans onderzocht ook waarom mensen tinderen. “Iedereen denkt dat de gebruikers in de eerste plaats op zoek zijn naar liefde of seks. Blijkt dat de app het vaakst gebruikt wordt om de verveling te verdrijven, als tijdverdrijf dus bijvoorbeeld tijdens het wachten op de bus. Nieuwsgierigheid is een andere belangrijke reden. Sommigen zitten erop om nieuwe mensen te leren kennen of hun professioneel netwerk uit te breiden. Dat zie je bijvoorbeeld bij expats in Brussel.”

Een van de grote voordelen van datingapps is dat het veel makkelijker wordt om buiten je gebruikelijke sociale kringetje te treden en mensen uit andere culturen, gemeenschappen of landen te ontmoeten. “Via je eigen vriendenkring is dat minder evident, want je vrienden lijken meestal op jou. Als je als blanke vrouw bijvoorbeeld op zwarte mannen valt, vind je die sneller via een app.”

Maar daten via een app als Tinder heeft ook negatieve kanten, de zeer sterke focus op het uiterlijke bijvoorbeeld. “Het feit dat de gebruikers niet allemaal dezelfde intenties hebben, kan zeer frustrerend zijn, zeker als je op zoek bent naar de ware liefde. De helft zit er voor de fun op, die wil zelfs niet afspreken. Sommigen zijn alleen uit op seks, anderen willen vooral hun ego boosten. Er zitten ook valse profielen bij en inactieve profielen, waar je dus nooit een reactie van krijgt.”

Elisabeth Timmermans, onderzoekster

| Elisabeth Timmermans deed onderzoek naar het gebruik van dating-apps zoals Tinder.

Ontgoochelingen

Om een vaste relatie te vinden, ben je volgens Timmermans dan ook beter af met een app als OKCupid, die werkt met een vragenlijst, of met betalende websites als Parship. “Daar kan je meteen duidelijk maken waar je naar op zoek bent, op Tinder niet. Keerzijde is wel dat de vijver daar kleiner is, met meer desperate people. Na een week heb je soms iedereen gezien.”

Wie online datet, moet ook tegen een hoop ontgoochelingen kunnen. “Als je een lief zoekt, krijgt je ego sowieso af en toe een deuk. Maar online heb je veel meer ontmoetingen en kunnen de afwijzingen zich opstapelen.” Timmermans verdiepte zich in het nieuwe fenomeen van ghosting: na een leuke chat of eerste date, laat de ander niets meer van zich horen.

Het contact wordt abrupt verbroken, zonder tekst of uitleg. “Bij offline daten komt dat ook voor, maar veel minder vaak. Het is een nieuwe manier van met elkaar omgaan en heeft ook te maken met het frequente parallelle daten, iets typisch voor online: je chat of date tegelijkertijd met meerdere personen.”

Timmermans merkte ook op dat mensen die online daten kritischer worden bij het zoeken naar een partner. “Het aanbod is zo groot dat je, bijvoorbeeld na een eerste ruzie, al vlug denkt: er is misschien nog beter te vinden.”

Datingapps zijn er volgens Timmermans trouwens op uit de gebruikers zo lang mogelijk aan zich te binden. “De gebruikte algoritmes zorgen ervoor dat je niet te succesvol bent en niet te snel een partner vindt. Elke exclusieve relatie betekent immers dat er twee gebruikers afvallen. De hoop is dat je overschakelt op hun betalende formules. Op Tinder moet je bijvoorbeeld na honderd gelikete profielen twaalf uur wachten voor je weer iemand naar rechts kan swipen. Tenzij je betaalt.”

Online dating kan zeker werken, maar niet voor iedereen, is de conclusie van Timmermans. “Sommigen zullen meer kans op slagen hebben bij een sportclub, een singlevakantie of een avondje speeddating.” Over het aantal liefdesrelaties dat in ons land online ontstaat, heeft ze geen recente cijfers. “In 2016 bleek uit onderzoek van de VRT dat veertien procent van de Vlamingen zijn partner online vindt. Dat percentage ligt ondertussen ongetwijfeld een stuk hoger. In de VS gaat het al om één op de drie.”

Timmermans is er dan ook van overtuigd dat online dating geen hype is die voorbij zal waaien. “Integendeel, in de toekomst gaan we wellicht ook virtueel op date. Je stuurt je eigen avatar, een 3D-versie van jezelf, naar de virtuele afspraak, terwijl jij zelf gewoon thuis in je luie zetel zit met je oude kleren aan en een 3D-bril op. Dan hoef je dus voor je eerste date het huis niet meer uit.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Tinder , valentijn , liefde , internet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni