| (archiefbeeld)

Mannen veroveren tweede kroon

EDB
© BRUZZ
20/12/2018
Updated: 20/12/2018 14.31u

Hoewel het Brussels gewest nog steeds meer vrouwen dan mannen telt, zijn mannen wel aan een opmars bezig. Nu veroveren ze ook stilaan de zogenaamde tweede kroon, de stadswijken aan de buitenkant van het gewest, waar vrouwen al sinds lang in de meerderheid zijn. Dat blijkt uit een studie van het BISA. “Zowel de verjonging van de bevolking als internationale migratie spelen hier een belangrijke rol.”

Traditioneel telt een oude bevolking meer vrouwen dan mannen. Maar omdat het aandeel ouderen in Brussel de laatste jaren afnam, verkleinde ook het vrouwenoverschot. Dat vertelt Jean-Pierre Hermia van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (BISA) aan BRUZZ.

“Bovendien zien we een toename van het aandeel kinderen jonger dan 10 jaar,” aldus Hermia. “Ook daardoor groeit het aandeel mannen in Brussel. Over de hele wereld worden immers steeds 5 procent meer jongens dan meisjes geboren.”

Tot slot speelt ook internationale migratie volgens de onderzoeker een rol. “De immigratie van volwassenen van 20 tot 45 jaar draagt bij tot de verjonging, en een nieuw genderevenwicht in het gewest”, zegt Hermia. Vandaag telt Brussel 4 procent meer vrouwen dan mannen. In 1989 waren er slechts 89 mannen voor 100 vrouwen.

Mannelijk centrum

En die mannen en vrouwen wonen niet in dezelfde wijken in Brussel. Zo wonen er verhoudingsgewijs meer mannen in het centrum.

bisa vrouwen en mannen

| Geslachtsverhouding 2016 per Brusselse wijk (Aantal mannen op 100 vrouwen)

“Opnieuw speelt de leeftijd hier een cruciale rol,” zegt Hermia. “De periferie telt meer ouderen, en binnen deze groep zijn de vrouwen talrijker. Dat is bijvoorbeeld het geval voor bepaalde wijken in Ukkel en Sint-Lambrechts-Woluwe. Maar ook hier zijn de mannen in opmars.”

“In het centrum worden dan weer meer kinderen geboren, die iets vaker jongens zijn,” voegt Hermia toe. “In combinatie met specifieke migratiepatronen zorgt dat voor een overwicht van mannen.”

Exodus

Hoewel Brussel kan rekenen op dubbel zoveel geboorten als overlijdens, en daarnaast ook de internationale immigratie ziet stijgen, groeide de bevolking in 2017 slechts aan met 7.000 inwoners.

“Brussel verliest jaarlijks ongeveer 40.000 inwoners aan de rest van België,” verklaart Hermia. “Vooral volwassenen tussen de 25 en 40 jaar zijn op zoek naar betaalbare woningen en verlaten daarom de hoofdstad.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , mannen , Vrouwen , BISA , Jean-Pierre Hermia , centrum , leeftijd

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni