Brusselse minister Alain Maron (Ecolo) wil dat er een crisismanager wordt aangesteld in het private rusthuis Résidence Archambeau in Jette. Enkele weken geleden schoot het leger al te hulp, maar vandaag zouden er al 20 bewoners overleden zijn en zijn nog steeds 30 van de 38 personeelsleden afwezig.
Maron wil crisismanager na 20 doden in rusthuis in Jette
De situatie is allesbehalve onder controle in het private rusthuis Résidence Archambeau in de Levis Mirepoixlaan in Jette. “Er zijn nu al 20 overlijdens geteld,” vertelt Pascal Devos, woordvoerder van bevoegd minister Maron. Die kunnen wel niet allemaal aan het coronavirus gelinkt worden, want ook hevige diarree heeft de bewoners parten gespeeld, aldus Devos. "Maar daarnaast worden de hygiënemaatregelen er niet gerespecteerd en meldt het merendeel van het personeel zich nog steeds ziek.”
Enkele weken geleden schoten verpleegkundigen van het Belgisch leger het woonzorgcentrum te hulp om het schrijnende tekort aan zorgpersoneel op te vangen. Dat gebeurde op vraag van Iriscare. Op dat moment moesten drie personeelsleden zich ontfermen over 71 rusthuisbewoners.
Vandaag zijn er nog steeds 30 van de 38 personeelsleden die zich ziek melden
“Het leger zou zich druppelsgewijs moeten terugtrekken," vervolgt Devos. "Maar op dit moment is iedereen er nog steeds aanwezig omdat de situatie niet verandert. Daarbij verloopt de communicatie met de directie zeer moeilijk. We stellen het rusthuis nu voor om een crisismanager aan te stellen.”
Op dat voorstel werd voorlopig nog niet gereageerd. Maar hoe schrijnend moet de situatie worden alvorens het rusthuis ontruimd moet worden? “Dat is een beslissing die de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (waar Maron zelf bevoegd voor is, nvdr.) kan nemen of de burgemeester van Jette,” zegt Devos. "We gaan zien hoe het rusthuis op ons voorstel reageert. Als er voor donderdag geen reactie komt, evalueren we de situatie opnieuw."
'Zeer slecht bestuur'
Jets Burgemeester Hervé Doyen (CDH) laat zelf weten niets aan de situatie te kunnen doen. “Zolang de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) niet aan mij rapporteert dat er zich daar ernstige problemen plaatsvinden die de publieke gezondheid kunnen schaden, kan ik niets doen. Ik krijg zelf geen inzage in de medische rapporten van de GGC, dus doe ik elke drie dagen zelf een check bij de Jetse woonzorgcentra." Dat er in het bewuste woonzorgcentrum nog steeds zoveel personeelsleden niet komen opdagen, "getuigt van een zeer slecht management van het centrum", aldus de burgemeester.
Of het woonzorgcentrum een crisismanager gaat aanstellen en of het leger er binnenkort kan vertrekken, is niet duidelijk. Het bestuur van het woonzorgcentrum zelf hult zich in stilzwijgen en wil de pers niet te woord te staan.
Lees meer over: Jette , Samenleving , Alain Maron , Brusselse woonzorgcentra , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.