Meer Bulgaren, minder Turken in Sint-Joost
Hoewel de Marokkanen de laatste jaren de grootste minderheid vormden in Sint-Joost wordt de gemeente vooral geassocieerd met de Turkse gemeenschap die er zichtbaar aanwezig is. Beide groepen zijn echter op hun retour, zo blijkt uit bevolkingscijfers van mei 2013 waarover La Capitale bericht en die bevestigd worden aan brusselnieuws.be.
De Marokkanen waren in 2008 nog met bijna 1.400, nu nog met 1.200. Bij de Turken is de daling nog groter: van bijna 1.500 naar minder dan 1.100. Ook het aantal mensen met Belgische nationaliteit, waaronder heel wat mensen met buitenlandse wortels, daalt. De Belgen blijven wel de grootste bevolkingsgroep maar hun aandeel is ondertussen wel gezakt tot 58,7 procent.
Turkse Bulgaren
De grootste minderheid in Sint-Joost zijn vandaag de Bulgaren. Hun aantal steeg van 426 in 2008 tot meer dan 1.200 vandaag, bijna drie keer zoveel. "Al zijn zij enkel op papier de grootste minderheid want er zijn ook heel wat tot Belg genaturaliseerde Turken", nuanceert Hans Vandecandelaere.
Een deel van de Bulgaren behoort bovendien tot de Turkse minderheid van dat land en spreekt ook Turks. "Veel Turkse ondernemers, onder meer in de bouw, zijn de laatste jaren gaan werken met Turkstalige Bulgaren, ook in Brussel", aldus Vandecandelaere.
Hoe zwaar die groep precies weegt, is echter niet duidelijk. "We hebben enkel cijfers over de nationaliteiten", klinkt het bij burgemeester Emir Kir (PS).
Naast de Bulgaren hebben ook de Roemenen op papier de Turken voorbij gestoken. Die groep verdubbelde bijna van net geen 600 tot meer dan 1.100. Andere stijgers zijn de Fransen (van 700 tot net geen 900), Polen (487 tot 764), Spanjaarden (357 tot 722) en Italianen (473 tot 596).
Europese Commissie
"De Turken die in de gemeente wonen werken er niet noodzakelijk", analyseert Kir in de krant. "Verder zien we de oudere generaties Turken en Marokkanen verhuizen naar gemeenten waar ze een grotere woning kunnen kopen. De komst van Bulgaren, Roemenen, Spanjaarden enz. heeft te maken met de economische crisis. Die landen zijn immers zwaarder getroffen dan wij. Daarnaast heb je ook de komst van mensen die werken voor de Europese instellingen."
De Europese Commissie heeft een deel van haar administratie de laatste jaren naar Sint-Joost gebracht. De Commissie betrekt kantoren in de Madoutoren en in Covent Garden aan het Rogierplein.
Sint-Joost is traditioneel ook de dichtst bevolkte gemeente van het land. Door de verdere toename van de bevolking (+2.500 op vijf jaar) telt de gemeente nu bijna 28.000 inwoners op ongeveer 1,1 vierkante kilometer. Dat is echter nog geen record. In de eerste decennia van de twintigste eeuw telde Sint-Joost meer dan 30.000 inwoners.
Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.