Omdat Fedasil hen niet kan opvangen, nemen meer asielzoekers hun toevlucht tot kraakpanden. Dat merkt Artsen Zonder Grenzen. In grotere panden zien zij nu tot vijftig asielzoekers die geen plaats vinden in het reguliere opvangnetwerk. "Vroeger was dat een minderheid."
Opvangcrisis duwt meer asielzoekers naar Brusselse kraakpanden
Artsen Zonder Grenzen bezoekt zes Brusselse kraakpanden minstens tweewekelijks voor medische consultaties. "Vroeger zagen wij per bezoek één of twee niet-begeleide minderjarigen. Nu zijn dat er gemiddeld tien per kraakpand," zegt teamleider Anne-Sophie Loobuyck van het mobiele hulpteam. "We zien een duidelijke stijging van minderjarigen en alleenstaande mannen die asiel hebben ingediend maar geen opvang hebben. Dat is al zo sinds augustus."
In augustus trok het personeel van Fedasil zelf aan de alarmbel over het krappe aantal opvangplaatsen voor asielzoekers in ons land. Vrouwen en kinderen krijgen voorrang, waardoor mannelijke asielzoekers vaker zelf een slaapplek moeten zoeken. Voor sommigen is dat op straat, voor een groeiende groep ook in kraakpanden. Uit een reportage van De Standaard blijkt dat onder meer bij sans-papiers te gebeuren.
In een pand in Sint-Joost, dat vooral bewoond is door mensen zonder papieren uit Guinee, groeit de wachtlijst van asielzoekers, schrijft de krant vandaag. "We hebben tot nu toe twee asielzoekers opgevangen. Meer plaats is er niet, want we krijgen elke dag nieuwe aanvragen," zegt Modou Ndiaye van La Voix des Sans-Papiers aan BRUZZ.
Maar het probleem situeert zich vooral in bezettingen waar veel transitmigranten verblijven, zegt Artsen Zonder Grenzen. "Daar wordt nu meer plaats gezocht voor nieuwe asielzoekers," zegt Loobuyck, bovenop de groep die pas na enige tijd in België beslist om zich aan te melden. "In de heel grote squats zien wij nu een vijftigtal mensen die asiel hebben aangevraagd, maar geen opvang hebben. Dat was vroeger echt een minderheid."
Noodopvang
Ze heeft het over een oude tabaksfabriek in Molenbeek, waar meer dan 200 krakers verblijven na een akkoord met eigenaar Citydev begin vorig jaar. "Maar nu zit het echt wel vol," zegt Loobuyck. "Sommige asielzoekers verblijven er twee tot drie maanden, zonder enige oplossing."
De bezetting is er omkaderd en deels gefinancierd door het Gewest, net als een reeks andere kraakpanden in Brussel. Een gevolg van de coronacrisis en aanvulling op de Brusselse noodopvang. "We volgen in totaal 700 mensen op in zo’n erkende bezettingen," zegt directeur François Bertrand van daklozenadministratie Bruss’Help. "Het zijn vooral mensen zonder papieren en mensen die recht hebben op internationale bescherming. Tot voor de zomer was die verdeling ongeveer fifty-fifty. Maar sinds september zien we het aantal asielzoekers fors stijgen: zij zijn nu met driekwart van de bezetters."
Federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) bekijkt al hoe ze met Brussel kan samenwerken voor extra noodopvang deze winter, liet ze dinsdag weten. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) spreekt over 1.200 opvangplaatsen binnen deze samenwerking. Waar die zullen komen en wanneer, is nog niet bekend.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , krakers , asielzoekers , opvang asielzoekers , Artsen Zonder Grenzen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.