Het aantal militairen bij Defensie is onder de voorziene 25.000 militairen gezakt. Dat blijkt uit interne documenten die VRT NWS kon inkijken. Uit de cijfers blijkt ook dat het aantal jonge actieve militairen dat vertrekt de voorbije jaren nooit zo hoog geweest is.
Minder dan voorziene 25.000 militairen bij Defensie
Minister van Defensie Steven Vandeput schreef in zijn strategische visie, de leidraad voor het defensiebeleid tot 2030, dat een leger van 25.000 mensen moet volstaan om aan alle opdrachten te kunnen voldoen.
Veel gepensioneerden
Nu al telt het departement minder dan 25.000 militairen. Binnen vier jaar zou het aantal militairen zelfs onder de 22.000 manschappen zakken. Dat heeft mede te maken met de golf van pensioneringen.
De komende vijf jaar gaan er jaarlijks meer dan 1.000 militairen weg bij Defensie. De voorbije jaren mocht Defensie veel te weinig rekruteren, waardoor het nu niet mogelijk is om die leegloop aan te zuiveren.
Jonge militairen vertrekken
Een tweede probleem is dat heel wat jongeren al snel Defensie weer verlaten. Na een paar maanden of een paar jaar beseffen ze dat het niets voor hen is. Daarnaast verlaten steeds meer "jonge actieve militairen" het leger.
Ook dat is niet nieuw, maar het gaat wel om steeds meer militairen die tot de ruggengraat van de organisatie gerekend worden. Vorig jaar ging het om bijna 600 militairen, twee jaar daarvoor om net geen 400 militairen.
'Beroep aantrekkelijker maken'
"We hebben al verschillende keren aan de minister gevraagd om het beroep aantrekkelijker te maken. Alleen zo kan de motivatie terugkeren", reageerde Edwin Lauwereins van VSOA Defensie.
"De situatie is rampzalig. De kerntaken verminderen niet, maar er is wel steeds minder volk om ze uit te voeren. De militairen die tot de zogenoemde ruggengraat gerekend worden, krijgen die cumuls bovenop hun dagtaak", bevestigt de vakbondsman.
Hoger loon
De motivatie bij de militairen is ver zoek. "Militair is een speciaal beroep en dat wordt niet genoeg benadrukt. Ze worden constant ingezet in de straten en hebben bij wijze van spreken nog geen zandkorrel van de Sahara gezien.
"Het is hoog tijd dat het beroep van militair opgewaardeerd wordt. De verloning en de premies moeten worden aangepast", zegt Lauwereins. "We zitten in een economische remonte en dan is de keuze voor Defensie niet evident. Als ze in de privésector hetzelfde kunnen krijgen, is de rekening snel gemaakt."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , defensie , militairen , VSOA Defensie , Steven Vandeput
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.