Zo’n 200 mensen, die zich verenigen in het collectief Bruxsel’AIR, hebben zaterdagvoormiddag actie gevoerd tegen de luchtvervuiling in Brussel. De actievoerders hebben heel wat standbeelden in de stad versierd met een mondmasker. Minister van Leefmilieu Fremault zegt in een reactie de bezorgdheid van de burgers te delen.
Mondmasker voor standbeelden om luchtvervuiling aan te kaarten
Om 13.00 uur was er een bijeenkomst op het Koningsplein, net voor het bronzen standbeeld van Godfried Van Bouillon. Hij was immers de laatste van vele historische figuren die zaterdag door de actievoerders beschermd werden tegen fijn stof.
De voorbije week werd in Brussel de informatiedrempel voor het fijn stof, van 50 microgram per kubieke meter, meermaals overschreden. Wanneer de hoeveelheid fijn stof hoger ligt dan die drempel, heeft de regering de plicht om de bevolking te informeren.
'Gecoördineerde actie'
Volgens Bruxsel’AIR doen de regeringen te weinig om het probleem aan te pakken. “Er zijn structurele maatregelen nodig, via een gecoördineerde actie van alle bevoegde overheden”, klinkt het. Zo pleit Bruxsel’AIR voor een stedelijke tolheffing in Brussel, de afschaffing van subsidies voor bedrijfswagens, een verbod op dieselwagens en een verbetering van het openbaar vervoer en de infrastructuur voor voetgangers en fietsers.
Volgens cijfers van het Europees Milieuagentschap sterven jaarlijks 50.000 mensen in Europa vroegtijdig vanwege luchtvervuiling. In België gaat het om minstens 10.000 mensen. De Standaard schreef zaterdag nog dat de gemiddelde Belg negen maanden minder lang leeft als gevolg van de vuile lucht die hij of zij inademt.
Lage-emissiezone
De Brusselse minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) laat in een reactie weten dat de "bekommernissen van de burgers niet in dovemansoren vallen". "Ik hoor en begrijp de ongerustheid van de Brusselse burgers wat de luchtkwaliteit betreft. Het Brussels Gewest wordt inderdaad ter zake reeds heel wat jaren met de vinger gewezen. De verbetering van de luchtkwaliteit is een essentiële uitdaging voor de gezondheid van de Brusselaars", klinkt het.
De minister wijst er ook op dat in juni vorig jaar het Lucht Klimaat Energieplan werd goedgekeurd, dat meer bepaald voorziet in een permanente gewestelijke lage-emissiezone vanaf januari 2018. "Door deze maatregel zal de luchtkwaliteit snel kunnen verbeteren. Men moet echter wel begrijpen dat de invoering ervan een beetje tijd kost. En men moet evenzeer begrijpen dat om instemming bij alle Brusselaars voor de maatregel te vinden, het van essentieel belang is dat ze geleidelijk ingevoerd wordt waardoor elkeen zich kan aanpassen."
Luchtkwaliteit
Lees meer over: Samenleving , Luchtkwaliteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.